/ БГНЕС, архив
Коалиционните партньори разкритикуваха удължаването на ограничителните мерки до 13 май
ВМРО е против удължаването на срока на извънредното положение до 13 май. Коалиционният партньор ще предложи на ГЕРБ той да бъде скъсен до 1 май. Това съобщи в профила си във Фейсбук зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов, който разкритикува удължаването на извънредното положение без разчети и прогнози.

"Вчера Министерски съвет депозира в Народното събрание искане за продължаване на извънредното положение до 13 май. Мнозина приятели ме питат каква е нашата позиция по това. Мисля, че мога да споделя следното: мотивите към предложението са една страничка. Няма анализи, прогнози, някаква стратегия, която да покаже как, докога и защо трябва всички български граждани да се самоограничават, а стопанската инициатива на практика да е на ръчна спирачка", категоричен е съпредседателят на ПГ на Обединените патриоти.

"За нас във ВМРО остава неясно защо при стагнираща икономика, ескалираща безработица и срив на доходите нямаме интелигентен анализ и стратегия, която да повиши защитата на уязвимите групи, но да даде възможност на другите да започнат поетапно връщане към нормалния живот. Проблемът с COVID-19 е сериозен и глобален, взехме на време строги и правилни мерки, ограничихме пораженията и всичко това беше подкрепено от ВМРО. Сега ни се предлага датата 13.05. Защо не 01.05. или 27.04.?", пита още той в позицията си.

"С какво първата дата е по-добра от другите? Колко живота повече ще спасим и колко вреди на благосъстоянието на българите ще нанесем? А не е ли възможен и трети път, при който защитата да се фокусира върху нуждаещите се - възрастните хора и хронично болните?", продължава с въпросите коалиционният партньор.

Според него само по този начин ще има повече средства за подкрепа за този застрашен контингент от хора, а "по-малко рисковите групи да се върнат към нормалното си трудово битие". "Хората да разчитат на плодовете от труда си, а не на подаяния от държавата, а колелото на икономиката да се завърти...", категоричен е депутатът от ВМРО.

"Това са въпросите, на които ние от ВМРО утре ще търсим отговор по време на заседанията на парламентарните комисии.

Ако не получим задоволителни отговори от изпълнителната власт, ще предложим срока на извънредното положение, който със сигурност трябва да се удължи, да е до края на април", анонсира още Искрен Веселинов.

Защо тогава ли? Защото според щаба пикът на епидемията ще е около Великден. Седмица или две след това е логично да имаме вече анализ за тенденциите, Народното събрание ща се събере пак да удължи наново срока или, ако заплахата от епидемията е отминала, да върне страната към нормалното и ежедневие.