Депутатите се скараха за срока на кампанията за евроизборите
Депутатите се скараха за срока на кампанията за евроизборите / Sofia Photo Agency

Предложението на Христо Бисеров от ДПС да се съкрати на три седмици кампанията преди изборите за евродепутати и да отпадне денят за размисъл скара депутатите. От новата коалиция на СДС и ДСБ определиха идеята като съмнителна, докато от мнозинството коментираха, че биха я подкрепили.

 

ДПС спря да размишлява преди доста години и се занимават основно с обръчи от фирми, така че предложението ми се струва нормално за тях, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров.

 

Нищо, което идва от ДПС, не трябва да се взима за чиста монета, присъедини се и председателят на ДСБ Иван Костов. По думите му всичко, което се предлагат от движението, трябва да бъде гледано под лупа и с особено внимание.

 

„Вярвате ли, че точно в деня за размисъл избирателите оформят позициите си? Вижда ми се несериозно”, защити предложението на колегата Лютви Местан от ДПС и посочи, че такъв ден има само в българското законодателство. Според него, ако бъде намалена и кампанията за национален парламент, това ще позволи изборите да се проведат в първата седмица на юли.

 

Марина Дикова от НДСВ коментира, че има резон да се подкрепи идеята, но допълни, че едва ли ще се спестят средства от по-къса кампания.

 

Красимир Каракачанов от “Напред” подкрепи идеята и припомни, че такава идея са имали от движението още през 2006 година. Вчера от БСП заявиха, че смятат да подкрепят предложението за 3-седмична кампания за евроизборите и отпадането на денят за размисъл.

 

Следобед на заседание на комисията, която работи по промените в изборното законодателство, ще бъдат обсъдени промените в закона за избор на евродепутати.