/ БГНЕС
Новата сесия на 47-ото Народно събрание започна с химна на Република България и химна на Европейския съюз. В началото на заседанието системата отчете 205 народни представители в пленарната зала и двама участват дистанционно.

От програмата за тази седмица отпадна обсъждането на предложението на "Демократична България" за въвеждане на зелен сертификат за достъп до сградите на парламента. Днес на Председателски съвет беше решено точката да отпадне от програмата поради необходимост от корекции, съобщи председателят на Народното събрание Никола Минчев в началото на заседанието. Той обясни, че проекторешението първо ще бъде разгледано от постоянните комисии и след това ще бъде внесено в пленарната зала.

Парламент Народно събрание
БГНЕС

Депутатите ще разгледат проекторешение за освобождаване и избиране на секретар на 47-ото Народно събрание. От ГЕРБ-СДС предлагат Стефан Шилев да бъде освободен от поста и на негово място да бъде избран Стефан Апостолов.

Парламентът ще продължи и обсъждането на предложението на "Възраждане" за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно въведените на територията на Република България противоепидемични мерки срещу COVID-19.

В четвъртък парламентът ще изслуша министъра на енергетиката относно забавянето на изграждането на интерконектора България - Гърция. След това същия ден е предвидено изслушване на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков относно постъпилите сигнали в МВР, възложените проверки и резултатите от тях, свързани с установяването на нарушения при разкриването на подвижни избирателни секции за изборите за народни представители, проведени на 11 юли м.г. и изборите за президент и вицепрезидент, и за народни представители, проведени на 14 ноември 2021 г.

Парламент Народно събрание
БГНЕС

В петък от 9.00 часа е предвиден блицконтрол на министър-председателя и вицепремиерите по актуални въпроси от народните представители, а от 11.00 часа - редовен парламентарен контрол с участието и на министрите от кабинета.

От опозицията разкритикуваха предложения дневен ред. Тази седмица пак ще се занимаваме с анализи, коментира Тома Биков, визирайки изслушването на вътрешния министър. Промяната победи и чакаме тук да предложите нещо, коментира Биков. По думите му обаче, управляващите са предложили "едно нищо".