"Търпението ни се изчерпа. Даваме срок на правителството да отмени както зеления сертификат, така и останалите мерки. Ще проявим толерантност до първата седмица на януари. Ако това не се случи, с "Възраждане" още хиляди българи ще влязат през вратите на НС. Щом не проявявате разум, ще получите резолюция". Такъв ултиматум постави лидерът на ПП "Възраждане" от парламентарната трибуна.

Лидерът на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов прочете декларация от трибуната на парламента. "Вече близо две години нормалността в България е поставена на изпитание. Свидетели сме на атака срещу здравия разум със средствата на пропагандата. Под предлог, че се грижат за нашето здраве, четири правителства – на Борисов, после две служебни правителства и сега на Петков, се стремят към едно – попълване на квотите, поставени от ЕС, за ваксинирани български граждани. Грижата, обаче е, бездушно попълване на екселски таблици, в които цифрите са хора и техните съдби", заяви той.

Костадинов: Разлика между кабинета на Петков и този на бившия премиер Борисов няма

Депутатите разглеждат проекти на решения за създаване на временни комисии по предложение на парламентарната група на ПП "Възраждане". Първият проект на решение е за създаване на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно машинното гласуване в изборите на 14 ноември 2021 г., а другият проект е за създаване на временна комисия зап установяване на всички факти и обстоятелства относно въведените в България противоепидемични мерки срещу COVID-19.

"За управляващите не са важни здравната, демографската, образователната катастрофа, летящите цени. Заради ваксинацията бяха затваряни отделения, бяха спирани достъпа до елементарни услуги. Предприемачите изнемогват от непредвидимостта, ще имат ли шанс да работят нормално – не е ясно. Стотици хиляди бяха насилени да се ваксинират, за да не изгубят работата си", обърна се към депутатите Костадинов.

Преди това, петима нови депутати от "Продължаваме Промяната" положиха клетва в 47-ото Народно събрание в началото на пленарното заседание. Това са Димитър Гочев, Николай Ангов, Иван Манев, Петър Кьосев и Лозко Лозев.

Димитър Гочев влиза в парламента на мястото на Радостина Ценова. Николай Ангов ще е депутат за времето, в което Кирил Петков е премиер. Иван Манев ще замени Иван Христанов, а Петър Косьов - Любомир Попйорданов. Лозко Лозев ще бъде депутат на мястото на Атанас Атанасов.