Със 157 гласа "за", 3 "против" и 1 "въздържал се" депутатите гласуваха отменя на решението на Народното събрание от 7 януари т.г. за достъп до сградите на парламента при обявена извънредна епидемична обстановка срещу представянето на зелен сертификат. Вносители на предложението са ПГ "Възраждане"..

Депутатите приеха и редакционното предложение на Ива Митева от ИТН това да се случи от 14 март.

В рамките на дебата проф. Георги Михайлов от БСП заяви, че социалистите са имали най-разумен подход от самото начало на пандемията досега. Според него е трябвало депутатите да бъдат на висотата на политическата си роля, а не на желанието да осъществят една или друга мечта.

Костадин Костадинов му отговори, че решението за сертификата е политическо. По думите му, няма какви други да бъдат изказванията от парламентарната трибуна освен политически. "Това е Народното събрание. Решенията, които се взимат тук, са политически", заяви още Костадинов.

Комисия реши: В парламента със зелен сертификат, депутатите да си плащат тестовете

При дискусията Александър Симидчиев отбеляза, че "Демократична България" ще подкрепи предложението, но изтъкна, че в парламентарната комисия по здравеопазване няма разпределено за разглеждане подобно решение, а все пак това е здравен въпрос. "Проблемът не е митичен, както някои политици твърдят, а здравен и често ставаме свидетели на политизиране на темата", коментира той.

"За разлика от политиците, на лекарите и научните работници се налага да четат данни и тогава да говорят, каза председателят на здравната комисия Антон Тонев. Имаше много политически изказвания от тази трибуна, надявам се да няма повече вълни, в които да загиват близо 39 хил. български граждани, а много други да бъдат инвалидизирани", допълни той.

"Решенията по COVID кризата бяха изцяло политически от самото начало, отговори председателят на ПГ "Възраждане" Костадин Костадинов. И отбеляза, че и днешното решение е политическо. Нека не влизаме в тематика, в която говорим за добри експерти и лоши политици", призова той.

Припомняме, че на 7 януари депутатите гласуваха достъпът до сградата на Народното събрание да се осъществява само със зелен сертификат.
БТА, БГНЕС