Депутатите отхвърлиха искането за анкетна комисия за скандала в „Научни изследвания
Депутатите отхвърлиха искането за анкетна комисия за скандала в „Научни изследвания / Sofia Photo Agency, архив
Депутатите отхвърлиха искането за анкетна комисия за скандала в „Научни изследвания"
59611
Депутатите отхвърлиха искането за анкетна комисия за скандала в „Научни изследвания"
  • Депутатите отхвърлиха искането за анкетна комисия за скандала в „Научни изследвания"

Депутатите отхвърлиха предложение за създаване на анкетна комисия за скандала около Фонд „Научни изследвания".

Мнозинството в парламента отхвърли искането на левицата временна комисия да провери скандала с нарушенията във фонд „Научни изследвания".

Министърът на образованието Сергей Игнатов коментира, че работа на съда е да установи истината.

„Ако има лични интереси, аз искам да разбера на кого са. Това е смисълът на голямото говорене, което на нас ни предстои. На коректността да проверим за какво става дума, а не просто да чакаме някога комисията да се състои, за да чуе отговори, които ние можем да оспорим. Когато не сме доволни от тях, каква процедура предполагате вие. Вие днес ще отхвърлите искането за анкетна комисия и какво следва от това", каза от парламентарната трибуна Валентина Богданова от левицата.

В отговор министър Сергей Игнатов заяви: „Аз не съм юрист, но зная, че истината е между кориците на делото и докато тя не бъде установена по съответния процедурен начин, мисля, че трябва да бъдем внимателни в квалификациите. Има процедура, конкурсът тази година се провежда по определена процедура. Тя е много по-прозрачна от всичките предишни конкурси. Доколкото ми е известно за първи път се дава възможност на тези, които са засегнати, които смятат, че са пренебрегнати да се запознаят с рецензиите си и това става от 10 декември. Всички, които са недоволни, могат да се запознаят с рецензиите си и да подадат възражение. Тези възражения ще бъдат разгледани и ако има основания, хората ще получат средствата, за които са кандидатствали със своя проект. Не приемам категорично обвинението, че има „лов на вещици", „лов на учени". Наистина има съмнения на различни нива и както виждате аз не си позволявам и тук да оглася кои са тези, които не допускат да проверим парите на данъкоплатеца дали са отишли за микроскоп или микроскопът не е купен, а само отчетен, примерно, или е отчетен три пъти, нещо, за което зная. Ако смятате, че проверката къде отиват парите на българския данъкоплатец е „лов на вещици", мисля, че не се наемам да коментирам такива изявления. Има си процедура, според тази процедура едни печелят, други губят".