/ БГНЕС
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за данък върху добавената стойност, с които се въвежда мярката получателят по доставка да не заплаща стойността й когато доставчикът не издаде касова бележка.

Министерският съвет прие пакет от данъчни закони за Бюджет 2024, внасят ги в парламента

Това стана с гласувания на първо четене законопроект за изменения и допълнения на ЗДДС. Текстовете бяха  гласувани със 102 гласа „за“, 43 – „против“ и 21 – „въздържал се“. Прокетозаконът е внесен от правителството и е част от пакета данъчни закони.

С гласуваните на първо четене текстове се запазва нулевата ставка ДДС за хляб и брашно и намалената 9-процентна ставка ДДС за ресторантьорите. На този етап остава и предложението на финансовото министерство за станалия известен като данък бакшиш, който се предвижда да бъде 10% от парите, които оставяме на сервитьори, таксиметрови шофьори, фризьори и т.н.

Разпоредбите предвиждат удължаване до 30 юни 2024 г. на срока за прилагане на нулева ставка на данъка за доставката на хляб и брашно, и удължаване до 31 декември 2024 г. на срока за прилагане на намалена ставка на ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги.

ГЕРБ и ДПС няма да подкрепят връщане на 20% ДДС за ресторантьори и хотелиери

Въвежда се задължение за лицата, извършващи в търговски обект ресторантьорски услуги, чиито продажби се управляват от софтуер, за тази дейност в обекта да използват само софтуер, включен в списъка в публичния електронен списък на софтуерите за управление на продажби в търговските обекти на НАП и да прилагат реда и изискванията към лицата, избрали да ползват софтуер, определен с Наредбата Н-18 от 13 декември 2006 г.

Политическите коментари

“Надеждно е, водихме разговори с финансовия министър, макар и след внасяне на законите. Между първо и второ четене ще направим промени”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС заяви, че в закона се предвиждат мерки за повишаване на събираемостта като например получателите на доставки да не заплащат стойността на своята пратка, когато доставчикът не им е дал касова бележка.

“Ние подкрепяме всяка една разумна мярка, но по отношение на тази се опитвам да си представя как ще действа тя. Как ще установим, че едно лице не е издал фискален бон? Трябва да има два подписа или свидетели, които да докажат, че това се е случило. Според мен тази мярка няма да доведе до положителен ефект и ние ще направим промени между първо и второ четене”, каза Петкова.

Може ли в България да заработи данък върху бакшишите

На противоположно мнение останаха от ИТН и “Възраждане”.

“Няма да подкрепим предложените мерки, защото не са насочени към повишаване на събираемостта. Не смятам, че гражданите трябва да се превръщат в доносници и да вършат действия, които трябва да се извършват от данъчните служители”, заяви Павела Митова от ИТН.

“Законът минава през комисия, бива отхвърлен, там са експертите, но казват не го приемаме. Сега в пленарна зала този закон се приема. Какво се промени”, попита Георги Свиленски от БСП.
 
Десислава Антова/БТАр БГНЕС