Народно събрание парламент депутати пленарна зала
Народно събрание парламент депутати пленарна зала / БТА
Бюджетът на ДОО е на изядената пица, според ДПС, а според ПП - най-големите критици на бюджета си противоречат
На извънредното заседание депутатите приемат на второ четене бюджетите на държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.

Народните представители започнаха работа по законопроекта малко след 17.00 часа. Дебат се заформи по заглавието на законопроекта, но той бе повод за цялостни коментари за бюджета на ДОО за годината.

Според ДПС, бюджетът на ДОО е на изядената пица, а според ГЕРБ пенсионерите бяха излъгани

Джейхан Ибрямов от ДПС коментира, че най-общо говорим за един годишен план за разпределение на разходи и приходи и механизъм за подобряване на жизненото равнище на хората.

"Страната се намира в рецесия, дълбока криза, но предлаганият бюджет, който и днес ще разглеждаме е на изядената пица", каза още Ибрямов. Според него, ако се пратят хората да ядат пасти, там една паста струва 8 лв., а кафето е 4 лв. "Не знам до какво състояние бихме се озовали в настоящата бюджетна процедура и какво предлага настоящият бюджет. Абсолютно нищо. Ние трябва да гласуваме за нищо, но да приемем нещо като бюджет", каза още депутатът от ДПС. Той посъветва министър Гьоков, министър-председателя, вицепремиера и министър на икономиката да намерят механизми и реални методи за свалянето на инфлацията чрез различни подходи и за храни от първа необходимост.

Председателят на Социална комисия и депутат от ПП Искрен Арабаджиев заяви, че от последните два месеца е чул много критики, че са неопитни.

"Периодът между първо и второ четене на бюджета на ДОО за 2022 г. премина без изненади. Открои се интересно явление. Предложеният бюджет успя да накара най-големите му критици да си противоречат. Първоначално бил проинфлационен, едър, разточителен, но самите те предлагат значителни социални разходи в социалната сфера. За съжаление, постъпилите предложения касаят отделни параметри на пенсионната система. Дълги години ставаме свидетели на това, че промените на парче задълбочават проблемите. Вече плуваме в море от достатъчно проблеми не само в пенсионната система. Време е да се захванем с тях, а не да си създаваме нови", допълни още Арабаджиев.

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС също направи изказване.

"Изказваме се по заглавието, защото между първо и второ четене има предложения и в голямата си част не бяха приети. На колегата, който се изказва преди мен му предлагам в пълната перспектива четиригодишно управление той да излезе и да промени наименованието на закона и да не е Закон за ДОО за 2022 г., а да е за три месеца от 2022 г. По ваши думи от управляващото мнозинство този закон ще е за три месеца", каза още Иванов.

Той подчерта, че българските пенсионери са излъгани, а доста социални плащания са намалени в момент на криза. "Колкото и предложенията да са социално насочени според вас, основният критерий е борбата с бедността и инфлационните процеси. Промяната се забелязва отчетливо, за съжаление в покачващите се тенденции в цените", допълни още Иванов.