Депутатите нищиха бъдещето на Лазаров и Писанчев
Депутатите нищиха бъдещето на Лазаров и Писанчев / снимка: БГНЕС, архив
Депутатите нищиха бъдещето на Лазаров и Писанчев
78018
Депутатите нищиха бъдещето на Лазаров и Писанчев
  • Депутатите нищиха бъдещето на Лазаров и Писанчев

Бъдещето на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев нищиха депутатите в парламента и ръководителите на силовото ведомство.

След като депутатите от ГЕРБ не успяха да прокарат вратичка да ги сменят, реформаторите и патриотите директно поискаха смяната им. Междувременно Лазаров се похвали, че работи добре, но от думите на Вучков не стана ясно дали представите му за главен секретар се покриват с настоящия.

Първоначално подготвените от ГЕРБ промени гласяха, че за поста главен секретар на МВР са нужни 10 години професионален стаж, от които поне половината на старша ръководна длъжност. Именно това стана повод да се заговори за поправката „Лазаров", тъй като настоящият втори в силовото ведомство няма 5 години на старша ръководна длъжност. При окончателното приемане на промените снощи в пленарната зала без дебат беше приета промяната, но от нея отпадна условие „старша" и така Лазаров няма причина да не запази поста си.

Освен това парламентът реши да върне правомощията на президента да има последната дума за назначенията на главния секретар на МВР и председателя на ДАНС.

ГЕРБ поиска смяната на Лазаров и Писанчев, но после се отказа

Днес при приемането на последните промени ГЕРБ на практика първо поиска да се запише, че правомощията на Лазаров и Писанчев трябва да бъдат прекратени до месец и правителството да предложи на президента нов указ с нови назначения.

Последва възражение на БСП и ДПС, че идеята не е обсъждана в ресорната вътрешна комисия и в крайна сметка управляващите сами се отказаха от идеята си.

Реформаторите и патриотите настояват кабинетът да смени Лазаров и Писанчев

Малко по-късно Реформаторският блок и Патриотичният фронт поискаха смятаната на Лазаров и Писанчев.

„Изключително сме неудовлетворени от работата на Писанчев и Лазаров, защото те наложиха един етикет, една емблема, която според нас позори Министерството на вътрешните работи", заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Светлозар Лазаров заяви, че постът му не е самоцел за него

Малко по-късно главният секретар задочно отговори на обвиненията, като се похвали, че не може да се говори за уронване на престижа на МВР или за нарушения при акцията "Лясковец" от негова страна, тъй като резултатите били красноречиви: „Доста неща се изговориха за операцията в „Лясковец". Сами знаете колко проверки се правеха в Министерството на вътрешните работи. Факт е, че няма нито грешка, нито нарушение на главния секретар, което да е установено".

Въпреки че Светлозар Лазаров се похвали с добрата си работа с министър Вучков, няколко часа по-късно, в парламента, самият той изрази друго мнение: „Трябва да се подбере главен секретар измежду хора, които имат достатъчно професионален опит, много добра професионална биография, която се опира на поетапно развитие в кариерата. Тази своя позиция не бих искал да я променям и няма да я променя.

Според другите окончателно приети днес промени ГДБОП отново се връща в МВР, където беше преди да бъде прехвърлена към ДАНС.