/ БГНЕС, архив
Незаконен строеж да се узаконява, след като се плати глоба в размер на 30% от стойността му. Това предлагат с промени в Закона за устройство на територията депутати от ГЕРБ. Каква е стойността ще се определя от кмета на общината или упълномощено от него лице по методика, издадена от регионалния министър. Измененията се отнасят само за строежи от четвърта и пета категория и не предвиждат от тях да се възползват големи постройки или небостъргачи.

"Моето предложение е да се наложи глоба от 30% от строителната стойност, с което хората ще имат възможност да узаконят постройките. Всички нормативни правила трябва да бъдат спазени, сградата да е конструктивно устойчива, да може да бъде присъединена към електрическата и ВиК мрежата”, заяви един от вносителите - депутатът Младен Шишков.
 
Процедурата по узаконяване включва архитектурно и геодезическо заснемане, становище от инженер-конструктор, съставяне на технически паспорт и т.н. Само сградите, които отговарят на всички изисквания, ще може да бъдат узаконени. Освен това е задължително този, който подава искане за това, да е собственик на земята. Така се изключвали жилища на роми, които най-често били в чужд имот, посочва "24 часа"

"Идеята е да се даде възможност тези, които не са имали желанието или възможността, да изготвят техническа документация в момента на построяването, да го направят на по-късен етап срещу съответната санкция. Хората, с които съм контактувал, първосигнално си мислят, че от тук нататък всеки ще започне да строи безразборно. Идеята е точно обратната - да бъде контролирано незаконното строителство”, обясни Шишков. Депутатът допълни, че голяма част от кметовете избягвали премахването по един или друг начин, тъй като не е приятна процедурата да се премахне сграда, особено ако е жилище.
 
Други промени в закона позволяват на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да проверява дали промишлени обекти спазват нормите, а не само дали имат строително разрешително. "В момента често се случва да се окаже, че нормите се нарушават. Например депо, в което се депонират отпадъците, да е на по-голяма площ от предвиденото”, посочи Шишков.
 

БГНЕС, архив


С други промени в закона, предложени пак от депутати от ГЕРБ, се изчистват противоречия. В момента е записано, че обекти от пета категория не може да се строят от изпълнител, който не е вписан в Камарата на строителите. А законът за браншовата организация го позволява, когато това са смесени сгради. Това противоречие отваряло вратичка фирми без регистрация да строят постройки с площ до 1000 кв.м. Използват бригади и работници, които са нискоквалифицирани, без необходимия ценз и договори, обясни друг от вносителите Александър Ненков. След това консултантска фирма или техник подписвал договор за техническо ръководство и така се изчерпвала отговорността на строителя.
 
6067 са издадените до момента заповеди за премахване на незаконни постройки, става ясно от регистъра на ДНСК, чийто началник е Иван Несторов. Те са за всякакви строежи - жилищни, търговски и промишлени.
 
В момента законодателството не позволява незаконна постройка да бъде узаконена. Единственият вариант е тя да бъде съборена. Разходите за това се поемат от собственика. Първоначално му се дава срок, в който той доброволно да премахне постройката, а ако не го направи, се пристъпва към принудително изпълнение. За незаконен строеж се смята този, който е изграден без строителни книжа или в нарушение на изискванията на Закона за устройство на територията.