Депутат: 16-годишна ромка с 3 деца взима около 1500 лв. помощи
Депутат: 16-годишна ромка с 3 деца взима около 1500 лв. помощи / снимка: БГНЕС, архив

„Изследвания и анализи на Центъра за демографска политика сочат, че една ромка на 16 години, която има три деца, взима около 1500 лева помощи", заяви в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия д-р Султанка Петрова, депутат от Патриотичния фронт.

По думите ѝ тези малолетни майки имат право на около 21 вида помощи.

„След като една майка на 16 години с три деца взима по 1500 лева, кое да я мотивира да работи, да се учи и да се развива", запита д-р Петрова.

Тя подчерта, че тези пари не идват само от детските надбавки, а и от други плащания.

Според нея обаче е важен и въпросът какво поколение оставя една малолетна майка, тъй като голяма част от тези деца са недоносени.

Родителите на малолетните майки да не получават детски добавки

Идеята бабите да не взимат пари и за това, че са баби, и за това, че са майки, беше изговорена и от вицепремиера Ивайло Калфин.

Петрова обясни, че Патриотичният фронт подкрепя тази идея.

„Винаги сме били за това да се установи един тридетен семеен модел в България. Това е заложено в нашата програма. Настояваме и да се изработи дългосрочна програма, свързана с демографската катастрофа в България. Едно от нещата, на които слагаме акцент е - децата раждат деца", заяви д-р Петрова.

Според депутата от ДПС Илия Илиев предложенията за реформи противоречат на 4 члена от Конституцията.

„Не може да ги осъждаме. Това е право и избор, начин на живот", заяви Илиев. „Природата решава дали е дете", допълни Илиев.

Източник: Novanews.bg