Връщането на мандата стана на фона на протест под прозорците на президенството
ПП-ДБ върна папката с изпълнен мандат на президента Румен Радев, с готов структура и състав на проектокабинет.

"По най-бързия начин ще подпиша указ, с който народните представители да гласуват по съвест за проектокабинета", заяви държавният глава.

Връщането на мандата стана на фона на протест под прозорците на президенството, насочен срещу проектокабинета "Денков-Габриел". Човек, носещ расо и държащ кръст, се хвърли към входа на Президентството, докато там влизаха за връчване на втория мандат. Полицията обаче бързо овладя ситуацията, задържа мъжа и го изтласка на разстояние.

 

БГНЕС


"Мисля, че всички имаме нужда от успокояване на ситуацията , за да знаят хората, че кабинетът, парламентът и президенството работят заедно в полза на хората", обърна се акад. Николай Денков към държавния глава.

Радев посочи, че България има нужда от политици и институциите, които реално да работят да се ръководят от интересите на хората, сигурност, справедливост и срещу корупцията, които да укрепват суверенитета на страната и да работят за задълбочаване на европейската интеграция на България.

Сачева от ГЕРБ: Това, което се постигна, беше изключително труден компромис

Искаме да създадем спокойствие на хората, заяви Денков след срещата при президента и връчването на втория мандат.

„Днес идва да представи проектокабинета мандатоносителят, в случая това съм аз. Вчера имахме многочасов разговор с Мария Габриел, беше конструктивен, не търсете интриги там, където няма“, отговори той на въпрос от медиите защо Габриел не е сега с тях.

„Ще видим каква ще е подкрепата утре, направихме кабинет, който да е експертен на много високо ниво, надявам се, че това ще бъде оценено и ще бъде гласувано положително“, допълни Николай Денков.

По думите му в нормални кратки срокове трябва да се направи нов бюджет с нормален дефицит, защото предложеният е абсурден. Все пак той допълни, че остава на финансовия министър да подготви бюджета, да събере информация.

ДПС обяви кога ще каже своето решение „за“ или „против“ кабинета „Денков-Габриел“

Акад. Денков подчерта, не е случайно, че ръководителите на партиите са зад него, защото няма как това правителство да е успешно, ако не работи с тях в парламента. „Много е важно тази координация да се осъществи“, добави той.

Не знам откъде идва напрежението по темата за службите, допълни още Денков.

„Този запис беше разтълкуван напълно превратно от медиите. Службите трябва да служат на България. Службите в момента са избрани от един единствен човек, това е президентът Радев. Не казвам, че това е лошо. Не е вярно, че искаме да ги изземем от Радев. Искам правителството да може да работи със службите. Същината е, че трябва да има разделение на властите“, каза още той.



Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ, но призова да преосмислят дали да го реализират

На „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев прие кандидата за министър-председател Николай Денков, посочен от втората по численост в 49-ото Народно събрание парламентарна група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“.
 

БГНЕС


На 29 май президентът Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ.