Ако ние имахме евро днес, инфлацията щеше да бъде по-малка и лихвите щяха да бъдат по-малки. Това каза премиерът акад. Николай Денков в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Смяната на лева с еврото е това, което ще стабилизира доходите на хората. Защото еврото е стабилна валута, която води до по-ниски лихви, отколкото левът в момента“, обясни премиерът.

По думите му инфлацията в еврозоната, както и лихвите в еврозоната са около два пъти по-ниски, отколкото са в България. „Много е важно да престанем да живеем с някакви илюзии, а да се опитаме да видим какво показват истинските исторически факти. Големите валути – доларът, еврото, те са по-стабилни в това отношение, защото има голям обем, който стабилизира валутата“, посочи Николай Денков. 

 „Тезата, че няма да се повишават цените по принцип, е абсолютно погрешна. Цените се повишават, има инфлация“, коментира министър-председателят по повод опасенията на хората, че със въвеждането на еврото ще се повишат и цените. Според него важното е доходите да растат по-бързо от инфлацията.

Това, което трябва да направим, е първо да имаме пазарна икономика, да няма монопол и второ да повишаваме доходите на хората. Именно това е което направихме с този бюджет, ще направим и със следващия бюджет“, каза Денков. „Досега сме доказали с министъра на финансите Асен Василев, че знаем как да се събират приходи и как да се повишават доходите на хората. Показали сме го с няколко бюджета, ще го направим и с Бюджет 2024“, заяви премиерът. 
Биляна Иванова/БТА