/ Георги Димитров
Пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (в градинката пред ВМА) с 1-минутно мълчание беше почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

Почит към професионалистите, загинали спасявайки хора (СНИМКИ)

Денят на спасението е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст и синдикатите.

БТА

От декември 2012 г. честването на 15 август като Ден на спасението е официализирано с решение на Министерски съвет. Така България стана единствената страна в ЕС, а вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.

ВМА

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване с болестите на свои пациенти.

В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

За втора година Денят на спасението преминава под знака на COVID-19 – заразата, която отне живота на над 120 медици, които до последно помагаха на болни от новия коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

До 2020 имаше около 130 души, които ни бяха известни, а от пандемията насам те почти са се удвоили. Отчитаме увеличаване на хоспитализираните с COVID-19. Следваме националния пандемичен план, леглата се разкриват в зависимост от нивата на заболеваемост. Тенденцията е към запълване на капацитета. Положителна е тенденцията в последните 10-ина дни по отношение на васинирането във ВМА, обявиха още от болницата.
 
ВМА