"Централната избирателна комисия, съвместно с Министерството на вътрешните работи, ще положи всички усилия така, че изборният ден да протича спокойно и да няма прекъсване на изборния ден и прекъсване на гласуването". Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

По думите ѝ се създава излишно напрежение с постъпването на сигнали за бомби преди изборите.

"Касае се за хибридни атаки. Особеното при тези атаки е, че няма реална опасност към днешна дата и не сме установили такава в нито един един от случаите. Въпреки множеството постъпили сигнали, в нито един от тези случаи не сме намирали дори предмет, който може да има характеристиките на взривно устройство", заяви от своя страна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Хората да бъдат спокойни. Нямаме оперативни данни за реална заплаха", апелира Демерджиев. Той уточни, че още в събота всички сгради, в които се намират секционни избирателни комисии, ще бъдат под охрана.

"Хората спокойно могат да отидат да гласуват в неделя. Работна група под мое ръководство сутринта прие преработени правила за действие при заплаха със задействане на взривно устройство. Съгласно тези правила полицията и службите за сигурност поемат отговорност за тези случаи и поемат какви действия следва да се направят", допълни той и увери, че от следващата седмица няма да се налага и освобождаване на ученици и ще се възстановят нормалните процеси на работа.

"Взели сме мерки да обезпечим сигурността на сградите и целия периметър около сградите, така че хората ще бъдат извадени само в ситуации, в които има реални данни, че може да е поставено взривно устройство", допълни министърът.

"В сравнение с миналите избори броят на сигналите и досъдебните производства за изборни нарушения е по-голям", съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Досъдебните производства за изборни нарушения, образувани от МВР към края на вчерашния ден, са 111, задържани са 91 души, каза главният секретар. По думите му броят на образуваните разследвания е над 2,3 пъти по-голям в сравнение с изборите през октомври 2022 г. Той добави, че цифрите постоянно нарастват, като отбеляза, че и в момента се провеждат полицейски акции по места в страната.

Оперативните сигнали за нарушения, свързани с изборния процес са над 500, а явните сигнали са над 300, добави още Петър Тодоров.