/ Георги Димитров
"Намалява мигрантският поток на територията на страната". Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на парламентарния контрол. Той отговори на въпрос Смиляна Нитова-Кръстева относно обявеното частично бедствено положение в граничните общини Свиленград и Тополовград заради мигрантския натиск.

"Причината да бъде обявено бедственото положение се дължеше на това, че много бързо трябваше да бъдат взети мерки по извършване на неотложен ремонт на пътищата, обслужващи 30 км зона за сигурност около българо-турската граница. Тези пътища бяха в изключително тежко състояние. Непосредствената причина за обявяване на частичното бедствено положение там е тази", обясни министърът.

"Тази година сме подложени на безпрецедентен мигрантски натиск, но правим всичко възможно този натиск да бъде удържан и да не се стигне до незаконно проникване на голямо количество нелегални мигранти на територията на страната. В тази връзка прилагаме редица мерки. На първо място се гласуваха средства, с които да бъде извършен ремонт на защитното съоръжение на българо-турската граница. Всички налични технически средства бяха обезпечени за опазване на границата. Бяха ангажирани хеликоптери, бяха включени и дронове", уточни Демерджиев.

По думите му след инцидента с трагично загиналите полицаи от Бургас са проведени интензивни операции по издирване и привличане към отговорност на групите, занимаващи се с нелегален трафик на мигранти на територията на страната. "Над 200 наказателни производства са образувани в тази посока и много лица са били задържани", допълни той.

Според министъра МВР се е справило с овладяването на мигрантски натиск