Иван Демерджиев
Иван Демерджиев / БТА
"България иска да се върне на картата на космическите изследвания". Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на международния семинар “Космосът в подкрепа на сигурността и отбраната“, който се провежда в София.

Той отбеляза, че страната ни има значителна история в това отношение. Центърът за аерокосмически наблюдения в МВР може да бъде мост към приемането ни в Европейската космическа агенция, смята той.

Организатори на събитието са Центърът за изследвания по национална сигурност и отбрана към Българската академия на науките, с подкрепата на Министерство на отбраната и в сътрудничество с асоциацията EURISY. Основният фокус на семинара е насърчаване на иновациите в космическите дейности и стимулиране на технологичния суверенитет в секторите на сигурността и отбраната с оглед осигуряване на по-добър обмен между гражданските и отбранителните изследователски и иновационни общности.

Демерджиев разказа за Центъра за аерокосмически наблюдения, който се намира в МВР. По думите му проектът за неговото развитие е претърпял метаморфоза и е решено, че той може да служи като основа, върху която да се развиват и цивилни проекти както в сферата на иновациите, така и в науката.

Идеята е от информацията, която постъпва в центъра, след като се обработи и отдели тази, касаеща сектор „Сигурност“, останалите данни да бъдат предоставени на цивилни потребители, посочи министър Демерджиев и добави, че тази информация ще бъде обработвана от Министерството на електронното управление, учени от Българската академия на науките (БАН) и от всеки, който може да допринесе в сферата на обработката й.

Отпуснато ни е финансиране от 56 млн. евро и се надявам да успеем така да конструираме този център и да разпределим неговите функции, че да получаваме максимално качествена информация чрез съвременни средства за нейната обработка, за да е полезна в много сфери, посочи още вътрешният министър.

МВР е публикувало обществена поръчка на 27 декември 2022 г. на стойност 13 317 662 лева без ДДС във връзка с надграждане на Центъра за аерокосмически наблюдения и оптимизация на геоинформационния портал. В обявлението за поръчката е записано, че се търси надграждане на хардуера с възможност за получаване на данни от повече сателити и сензори, както и от безпилотни летателни системи и внедряване на съвременен софтуер за обработка на постъпилите данни.

Цели се също увеличаване на капацитета за съхранение на пространствени данни и осигуряване на надеждна защита на информационната мрежа, отговаряща на изискванията на Националния геоинформационен портал и INSPIRE, както и актуализация, и мигриране на геоинформационния портал на Центъра за аерокосмически наблюдения с цел възможности за съхранение, обработка и анализ на големи обеми данни. Чрез обществената поръчка трябва да се изготвят също оперативни процедури за обмяна на пространствени данни за обхвата на бедствията в реално време или близко до реалното време при спазване на стандартите за оперативна съвместимост.
 
Константин Костов/БТА