Делото за източването на САПАРД влезе в съда
Делото за източването на САПАРД влезе в съда / Sofia Photo Agency
Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу Марио Николов и още осем обвиняеми за източване на 7,5 милиона евро от програма САПАРД, съобщиха от Софийския градски съд. От това дело бяха отделени материали срещу пернишкия бизнесмен Людмил Стойков.

Освен Марио Николов на съд отиват още Марияна Николова, Радмил Петров, Иван Иванов, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Лазарина Георгиева, Валентин Ангелов и Григор Главев. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група и използване на документи с невярно съдържание. Делото съдържа 36 тома и 19 класьора с материали. То ще бъде разпределено на случаен принцип на съдия от Наказателно отделение на СГС и насрочено за първо съдебно заседание в предвидения от закона срок, уточняват от съда.

Разследването започна по сигнал от германските митници за злоупотреба със средства по САПАРД в периода 2002 - 2005 г. В България са внасяни фиктивно стари машини за преработка и пакетиране на месо, които са представяни за нови и така са усвоявани 7,5 млн. евро от САПАРД. Разпитани са 30 свидетели, сред които 15 длъжностни лица от ДФ „Земеделие”. Анализирана е банкова информация от 35 банки, получени са материали по пет следствени поръчки. Запорирани са 32 банкови сметки и 41 недвижими имота в България на обвиняемите.

През януари т.г. Софийската градска прокуратура с постановление частично е прекратила разследването срещу Людмил Стойков като недоказано, а срещу него, Марио Николов и още трима души са отделени материали и е образувано дело за пране на пари.