Софийски градски съд насрочи делото срещу народния представител Радостин Василев да започне по същество с разпит на двама свидетели и четирима експерти на 7 ноември. Днес се проведе разпоредително заседание, като страните по делото, както и съдът приеха, че не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в хода на досъдебното производство. 

Василев е обвинен за опит за принуда. Обвинителният акт по делото беше внесен от прокуратурата на 4 юли. Според обвинението Радостин Василев принуждавал народния представител Христинка Иванова от "Има такъв народ" да напусне парламентарната групата, обясни пред медиите Василев, след като беше призован в Националната следствена служба на 5 юни.

Днес съдът отхвърли внесения граждански иск от Христинка Иванова за причинени неимуществени вреди за 10 000 лева. 

По време на заседанието адвокатът на Василев – Ина Лулчева помоли делото да бъде насрочено за след 29 октомври, тъй като клиентът ѝ има намерение да участва в предстоящите местни избори.

Василев каза, че повече по темата ще бъде изнесено утре на специална пресконференция. 

Във връзка с делото срещу него Василев каза, че желае то да приключи максимално бързо, за да се установи истината. На въпрос каква е тя, той отговори, че „през 2022 г. мафията си купи „Има такъв народ“, а през 2023 г. същата тази мафия си купи „Продължаваме Промяната – Демократична България“, аз съм единственият, който през целия този период се противопоставяше на всички тези действия на тези формации и в момента, същата тази мафия, която протестирахме срещу нея 2020 г. – ми отмъщава“.

По думите му обвиненията срещу него са „измислени“, както и експертизата по делото, а обвинителният акт е „смехотворен“.

„Основните лица на мафията са ГЕРБ, Делян Пеевски и всички свързани с тях. Те стоят на първия ред в парламента“, каза Радостин Василев в отговор на въпрос, кои са лицата на мафията.
 
Константин Костов/БТА