Деца в болница, след като яли раздадена в училище храна
Деца в болница, след като яли раздадена в училище храна / Thinkstock/Getty Images

Девет първокласници от пловдивското село Дълго поле са с хранително натравяне. Седем от малчуганите са приети по спешност в инфекциозната клиника в Пловдив с тежки симптоми, а другите двама се лекуват у дома, съобщава Нова телевизия.

Изследват проби от обяда на шестимата натровени първокласници

Директорката на училището Стойка Делчева е убеждавала родителите, че става дума за вирус, а не за хранително натравяне. Всички деца обаче разказаха, че са консумирали пиле с ориз и супа от спанак.

В първи клас учат общо 12 деца, но три от тях не са обядвали, заедно с останалите. Само те на са се разболели. Първите симптоми - диария и повръщане, децата получи в четвъртък следобед. Едно от тях дори било откарано до Пловдив с линейка. Часове след него в клиниката постъпили и останалите деца.

Те разказаха, че храната е била опакована в съдове за еднократна употреба. От Регионалната здравна инспекция вече са започнали проверка във фирмата, доставила храната в училището, резултатите от нея трябва да са готови в понеделник.

Междувременно лекарите от болницата съобщиха, че състоянието на децата постоянно се подобрява и още в понеделник всички те ще бъдат изписани.

Други новини от Пловдив