Деца, пострадали при бедствието през 2011-та в Япония, идват у нас
Деца, пострадали при бедствието през 2011-та в Япония, идват у нас / снимка: Reuters, архив

По покана на министъра на външните работи Николай Младенов група японски деца от град Хигаши Мацушима ще посети България от 27 май до 3 юни 2012 г., съобщиха от Министерството на външните работи.

Бедствието, при което 65% от Хигаши Мацушима бяха залети от приливните вълни, отне живота на хиляди, остави много безследно изчезнали и причини тежки разрушения. До днес част от жителите му са настанени във временни домове.

Групата от 16 японски ученици и четирима техни придружители от засегнатия при голямото земетресение на 11 март 2011 г. район пристигат на екскурзия в страната ни. Визитата е по инициатива на министър Младенов и е израз на съпричастността на България към японския народ и подкрепа за усилията за възстановяване на Япония.

Освен София японските деца ще посетят Белоградчик и Копривщица, както и природни забележителности около тях. Програмата предвижда запознаване с български художествени занаяти, традиционни продукти като розовото масло и известното в Япония българско кисело мляко, срещи с български ученици. Планирани са учебни посещения на розоварна и лозов масив, както и урок по народни танци, воден от Нешка Робева. В София японските ученици ще отседнат в домовете на свои връстници от 18-то СОУ "Уилям Гладстон", където се изучават японски език и култура.

Групата ще бъде приета от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и от японския посланик у нас Макото Ито.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на частни компании.