Дебатът за конфискацията бил сведен до малоумие според Анастасов
Дебатът за конфискацията бил сведен до малоумие според Анастасов / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Дебатът за конфискацията бил сведен до малоумие
52958
Дебатът за конфискацията бил сведен до малоумие
Репортаж от дебатите в парламента
  • Дебатът за конфискацията бил сведен до малоумие
  • Репортаж от дебатите в парламента

Един месец ще има да се защити от конфискация всеки, на чието имущество е наложен запор по производство. В това време той ще трябва да събере доказателства, че е невинен. Това решиха депутатите като приеха окончателно текстове от Закона за отнемане на незаконно придобито имущество.

Очаква се и днешното пленарно заседание да продължи до късно вечерта. Снощи избраниците гласуваха закона почти до полунощ. Управляващите бързат с приемането му преди юлския евродоклад за борбата с корупцията и организираната престъпност.

В закона беше записано още, че Комисията за отнемане на незаконно имущество ще има година и половина, в която ще проверява имотите, без да има изричното задължение да уведомява проверявания. В движение депутатите решиха да се отнема само незаконно придобито имущество. Първоначално се предвиждаше на отнемане да подлежи имущество, за което има обосновано предположение, че е придобито по незаконен път.

Имуществото на любовници, съпруги и непълнолетни деца на проверявани по закона ще се конфискува, ако не може да се докаже произхода на средствата, с което е закупено, решиха още депутатите.

Дебатът за конфискацията бил сведен до малоумие според Анастасов
netinfo

Спор предизвика текст, според които трето лице, което е ощетено от запор върху имуществото на друго, няма да може да има претенции по време на производството. Управляващите обясниха, че причината е, че по време на делото третото лице може да изиска да му бъде върнато негово имущество.

Председателят на водещата комисия по законопроекта Анастас Анастасов от ГЕРБ коментира, че дебатът тези дни е сведен до малоумие. „Представете си една касета в един трезор. Тази касета е на ваше име. Вътре има определени движими вещи. Мая Манолова задава въпроса защо се приема, че тези вещи са на лицето. И ние обяснихме. Вчера отпадна текста за физическите лица, които могат да бъдат поканени в комисията да дадат обяснения, че когато посочите, че тази вещ, която е в касетата само я съхранявате, и е собственост на друго лице, той да дойде да обясни, че е негова или да представи документ, че е негова”, обясни той.

„Дебатът от три-четири дни е сведен до малоумие. Такова нещо в Народното събрание никога не е имало. Съжалявам за тези колеги, но ще си позволя да го кажа, това са юристи, които имат дипломи, на такова ниво да се спори и да се повтаря едно и също. Под достойнството е на един парламент по този начин да се дебатира”, каза още Анастасов.

„Тук няма никакво изключение, което да е извън рамките на сега действащия Гражданко-процесуален кодекс в България. Ако вървеше нормално, законът щеше да бъде приет в рамките на еди-два дни. Сега въртят една схема, която правилникът позволява и това е”, аргументира се още Анастас Анастасов.