Данъчната проверка на Цветанов не установи нередности
Данъчната проверка на Цветанов не установи нередности / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Данъчната проверка на Цветанов не установила нередности
38889
Данъчната проверка на Цветанов не установила нередности
  • Данъчната проверка на Цветанов не установила нередности

Установени са несъответствия между доходите и разходите на родителите на съпругата на вътрешния министър Цветан Цветанов. Това съобщи изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов на заседание на парламентарната комисия по борба с корупцията. Данъчните не са установили нарушения при Цветан и Десислава Цветанови, но на нейните родители ще бъде назначена ревизия. Документите от всички проверки ще бъдат предадени на прокуратурата.

Подробности около несъответствието между доходите и харчовете на родителите на Десислава Цветанова не бяха оповестени, тъй като това е данъчна тайна. Според Красимир Стефанов „автоматично следва да бъде възложена ревизия на родителите на госпожа Цветанова".

Шефът на НАП допълни, че подозира теч на информация от приходната агенция заради данните, изнесени в сряда от вестник „Галерия", но не потвърди тяхната достоверност. „Ние имаме вече подозрение, те са според нас двама човека. Просто е разпечатано от компютърната система това искане и е предоставено в тяхната „Галерия", коментираТой покани главния редактор на вестника Кристина Патрашкова и заместника й Явор Дачков на кафе, за да им обясни как действа данъчната администрация.

Данните на данъчните не потвърждават голям заем за министър Цветанов от негов приятел. Установени са доходи от консултантска дейност от три фирми. Той и съпругата му са получили общо 589 000 лева за периода между 2004 и 2009 г., а са изхарчили 459 000 лева. Голяма част от доходите на семейство Цветанови са от ипотека, дарения и лихви по депозити.

Данъчната проверка на Цветанов не установи нередности
netinfo

„Не се установи недостиг на средства по отношение на извършените разходи. Не се установиха данни за недекларирани от лицето доходи", категоричен е данъчен номер едно.

За периода на проверката семейството е закупило два апартамента, а останалото имущество е придобито по наследство и чрез замяна.

В сряда вестник „Галерия” разпространи информация, че тъстът и тъщата на вътрешния министър притежават14 сметки в банки, в които всеки месец се вкарват между 2000 и 20 000 лева. От медията изнесоха и данни, според които Цветанов е пътувал 97 пъти в чужбина за последните шест години, като 37 излизания зад граница са били описани с термина „частни командировки”.

В очакване на данните от доклада главният редактор на печатно издание Кристина Патрашкова коментира, че има „сериозни подозрения, че много от фактите ще бъдат скрити, други ще бъдат преиначени или поднесени по такъв начин, че той да бъде угоден за министър Цветанов”.