ДАНС все пак ще може да подслушва
ДАНС все пак ще може да подслушва / снимка: БГНЕС, архив

ДАНС ще продължи да ползва специални разузнавателни средства (СРС), но само в рамките на контраразузнавателните й функции, както и срещу течове на информация от специализираната служба за подслушване - Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), пише „Сега". Законовите поправки за лимитираната употреба на "бръмбари" от агенцията ще бъдат внесени между първо и второ четене на предложения от ГЕРБ проект за промени в Закона за МВР.

Първоначалният замисъл на мнозинството в парламента беше да извади изцяло ползването на СРС от агенцията и да го съсредоточи в създадената през 2013 г. ДАТО. Сега обаче управляващите смятат да оставят подобна възможност на ДАНС за определен кръг деяния - разузнаване в полза на чужди сили, опасности за суверенитета и териториалната цялост на държавата, борба с международния тероризъм и екстремизъм, противоконституционна дейност и т.н.

"Има много сериозна специфика в тази дейност. Не може на оперативен работник, който се е занимавал досега само с криминални деяния, да му се даде да работи СРС по разследване за шпионаж", обоснова идеята пред "Сега" шефът на парламентарната комисия по вътрешна сигурност ген. Атанас Атанасов. Друг аргумент на ексдиректора на бившата НСС е необходимостта от алтернативна техническа служба, която да разработва сигнали за теч на информация от ДАТО, тъй като тя не би могла да се разследва сама. Такъв случай вече имаше през февруари т.г., когато служителка на "Технически операции" беше заловена, че срещу заплащане предоставя информация дали има искания за прилагане на СРС срещу определени лица.