Църквата подкрепя каквото е „справедливо, мирно и е за доброто на българския народ”
Църквата подкрепя каквото е „справедливо, мирно и е за доброто на българския народ” / снимка: Sofia Photo Agency

Патриарх Неофит и Светият синод излязоха с обръщение към българския народ по повод на протестите. Българската православна църква подкрепя онова, което е справедливо, което е мирно и което е за доброто и за благоденствието на благочестивия, православен български народ, но в никакъв случай агресия, насилие. Това ние не можем да благословим, заяви Пловдивският митрополит Николай, помолен да коментира днешния протест.

Пловдивският митрополит добави, че онова, което е справедливо и е за доброто, за просперитета и благоденствието, за мира, щастието и душевното спасение на нашия народ, нашата Света църква, всякога благославя.

Чрез блокирането на пътища се настройват хората и това не е начин да се реши един политически проблем, каза Ловчанският митрополит Гавриил преди заседанието на Светия синод. Неговото начало закъсня заради блокирането на центъра на София от протестиращите. Имаше насядали хора по кръстовищата и не знаехме от къде да минем с автомобила, обясни митрополит Гавриил, посочва БТА.