"България излезе от сферата на влияние на СССР и Варшавския договор, оттам нататък коренно се обърнаха отношенията между двете страни". Това сподели Цветлин Йовчев, бивш министър на вътрешните работи и бивш председател на ДАНС за предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS.

По думите му агентурата е била винаги тук и никога не е излизала, но от контролируема за Русия обстановка, нещата са се променили. 

"В Разузнаването се променят както цели и задачи, така и стил и методи на работа. Изключително трудно е да се осъществи разкриване на шпиони", обясни Йовчев.

Той вижда в новоразкритата група от шпиони в полза на Русия самоинициативност и самопредлагане за смешни суми. А нивото им на оперативна подготовка и действие определя като ниско.

"Това далеч не е разузнавателната мрежа на Русия, трябва да се търси на високо ниво, където наистина има достъп до чувствителна информация. Не е необходим вербуван министър, а лидери на обществено мнение и медиен канал, за да се предаде съобщението", коментира експертът.

Според него действията на Службите могат да се сведат и до оперативна игра с цел превербуване или подаване на фалшива информация. 

Мнението му за Македония е, че е на път да попадне в руски капан.
NOVA NEWS