Цветан Цветанов не гледа към президентския стол
Цветан Цветанов не гледа към президентския стол / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че темата за евентуалната му кандидатура за президент не е актуална за дискутиране.

„Искам да кажа едно - няма политическо решение за бъдещ кандидат за президент на партия ГЕРБ. В момента се възприемам само като вицепремиер и министър на вътрешните работи. Изпълнявам своите задължения, заставам зад професионалните действия на всички полицаи и съм ясен радетел на принципа, когато има нарушаване на закона от когото и да било, държавата да играе своята роля”, каза Цветан Цветанов в интервю за БТА.

Запитан дали гледа към „Дондуков”2 Цветанов коментира: „Не. Гледам само към изпълнението на служебните си задължения на „Шести септември”29”.

Министърът на вътрешните работи отбеляза, че един от най-важните приоритети за тази година е техническата готовност за изпълнение на критериите за влизане в Шенген и гарантиране на външната граница на ЕС. „Говорихме с премиера, а той - със своите колеги, да няма обвързаност между критериите за Шенген с други политики и по-специално с механизма за оценка”, допълни той. „В началото на тази година ще внесем законодателни промени за изкупуването на цветните метали”, уточни Цветанов.

Според вътрешния министър може би в средата на 2011 г. реално ще заработи новият специализиран съд. Той не конкретизира колко би струвало създаването му. Когато виждаш резултата от справедливостта на бърз и справедлив съдебен процес, особено за жертвите на престъпление, ефектът съизмеримо ще бъде много повече, отколкото парите, които ще струва, коментира министърът на вътрешните работи.