„Антикризиси мерки ще има. Актуализация на бюджета имаше и миналата година, без да има кабинет. Актуализация имаше даже при служебен кабинет, което беше абсолютен прецедент”. Това коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.  

ДПС няма да подкрепи бюджетът с тези параметри, но с други – да.

На първо четене ДПС няма да подкрепи бюджета. Но между първо и второ четене ще подкрепим всички мерки, дори ще ги усилим, ще ги фокусираме там където трябва, за да има пари за бизнеса, за пенсионерите, за хората”, заяви Цонев.

От ДПС ще предложат значително увеличение на средствата за животновъдите и растениевъдите, на фона на очакваната продоволствена криза.

„Ще сглобим, ние сме добри майстори на бюджетните числа”, заяви Цонев.

Запитан дали все пак бюджетът ще мине с гласовете на ДПС, Цонев каза: „На второ четене. На първо ако разчитат – не. Ние сме опозиция, няма как да гласуваме бюджет на първо четене”, каза Цонев.

„Почти утопия” нарече Цонев възможността да има друго правителство в рамките на този парламент и Асен Василев да стане премиер.

„Не мисля, че са преодолени противоречията между партиите. Най-вероятно ще се направят такива опити”, каза Цонев.

Той отхвърли вероятността за нов формат на управляващата коалиция с участието на ДПС. „Последователно ние сме опозиция на това правителство от първия ден. Председателят Карадайъ още май месец каза, че изходът са предсрочни избори. Не е вярно твърдението, че ако отидем на избори по време на тази криза, ще хвърлим страната в хаос. Защо не е вярно? Защото не беше вярно и миналата година. Миналата година същите тези хора ни караха да ходим 3 пъти на избори и то в пандемична криза, която е много по-силна от войната. Отидохме три пъти на избори, за да има време да дойде тази нова партия на власти. А сега със същите аргументи ни казват, че не трябва да ходим на избори. Тогава аргументът беше, че трябва, защото изборите са най-доброто средство на демокрацията. Добре, сега ДПС ви казва: изборите са най-доброто средство на демокрацията”, каза Цонев.

Слави Трифонов за правителството: Тези хора трябва да стоят максимално далеч от властта

Той отхвърли обвиненията, че ИТН е проект на ДПС. „Ако Слави Трифонов и неговата формация бяха проект на ДПС, ние нямаше да позволим да се ходи на трети избори миналата година, защото имаше всички условия юни да има кабинет и всичко, което се случва в момента да не се случва. Напротив, Трифонов игра тази игра да спечели време на „Продължаваме Промяната”, да създаде тази партия и да се създаде кабинет. Те бламираха изборите през юли и всички го знаем. Няма как Трифонов да е продукт на ДПС”, коментира Цонев.

Запитан за подкрепата за кандидата на ИТН за шеф на БНБ, както и за антикорупционния закон, Цонев каза: „Ние не желаем да подкрепяме кандидат за гуверньор или за който и да е регулатор, кандидат на Прокопиев или кръга „Капитал”. Затова подкрепихме Каримански, защото не е от техния кръг”, каза депутатът.

Относно изтеклите документи за антикорупционния закон, Цонев каза: „В министерствата работят същите хора, които работиха с нас. Те ни го дадоха. Те ни разказват и на нас, и на ГЕРБ, и на всички партии. Асен Василев отрича да е работил по текстовете. Ама той е работил, той е писал указанията. това са нарушения на Конституцията, груби нарушения на разделението на властите. Какво значение има дали ни съвпада мнението с формацията на Трифонов или не?”, попита Цонев.

Относно вероятността за избори, зам.-председателят каза: „Социолозите казват, че рейтингът на новата формация е спаднал много и очакваме народът легитимно да ги изведе от властта”.  

„Не изпълниха нито едно от обещанията си. Ние внесохме няколко закона, които те трябваше да внесат. Например раздаването на пари от бюджета по способа „от джипката”, инхаус процедурите. Нито един от тези закони не го приеха. Казаха „не”. А защо не? Корупция е това, в което не участвате ли? А това, в което участване, не е корупция?”, попита Цонев.