Според него Пеевски не е получавал кредити от Българската банка за развитие
„Фактите показват, че Делян Пеевски никога не е имал кредити от Българската банка за развитие - нито в лично качество, нито като собственик. Ние от партията сме говорили на тази тема с него и имаме много ясна представа с документи, че това не отговаря на истината”. Това обясни в ефира на „Здравей, България” заместник-председателят на Движението за права и свободи Йордан Цонев.

„Доколкото знам, само в една фирма - холдингът „Булгартабак”, Пеевски е бил миноритарен собственик. Факт е, че г-н Пеевски няма такива кредити, никога не е имал”, каза още той.

Цонев посочи, че очакват от министрите да изнасят само и единствено факти. Призова министър Кирил Петков да каже има ли конкретни факти за участие на Пеевски.

„Иначе излиза така: „една жена каза на пазара”. Нека да бъдем сериозни”, призова той.

Ивайло Мирчев: Министерството на икономиката бе отдадено на концесия

Зам.-председателят на ДПС обясни, че от партията приветстват проверката в ББР и това да се извърши ревизия на управлението.

„ББР има пълен лиценз. Това означава да дава кредити на малки, големи, средни и всякакви фирми. Второ - нека да проверят как са обезпечени въпросните кредити. Преди това има една проверка на Европейската централна банка, при която ББР също беше проверена. Какво показа тя - че в ББР няма необезпечени и лоши кредити и няма нарушен баланс”, каза той. 

Цонев попита на кого да се вярва - на Иво Мирчев или на министъра, който е на служба от една седмица: „Призовавам ги да си защитят харвардските претенции. Защото, когато говориш за кредити, трябва да кажеш на хората, че кредитът не е мръсна дума, кои са обслужвани и кои не”, добави още той. Според Цонев икономическият екип на служебното правителство принадлежи на кръга „Капитал”. 

„Започнаха да изговарят тезите на „Да, България” и кръга „Капитал”. Разследването е правено от кръга „Капитал”. Твърдя, че икономическите министри, ако и да са имали отношения с кръга „Капитал” - професионални, партийни и всякакви, не бива от първата си седмица да подхващат недоказани тези на кръга „Капитал”, добави той.

По думите му Българската банка за развитие е най-добре капитализираната - с 38% капиталова адекватност.

Зам.-председателят на ДПС смята, че служебното правителство трябва да направи проверка на състоянието на страната. Според него то трябва да подходи така, че държавата да работи, докато няма парламент. Най-важната задача, по думите му, пред служебния кабинет е да организира изборите, така че всички гласоподаватели да могат да упражнят правото си на вот.

Относно предстоящия предсрочен парламентарен вот Цонев обясни, че Движението не очаква много повече гласове от Турция, по-скоро такива от Западна Европа заради броя техни избиратели, които са на работа в тези страни.
NOVA