ЦИК предлага отлагане на електронното гласуване

/ БГНЕС, архив
ЦИК предлага отлагане на електронното гласуване
96197
ЦИК предлага отлагане на електронното гласуване
  • ЦИК предлага отлагане на електронното гласуване
Отлагане на електронното гласуване, предлага Централната избирателна комисия (ЦИК). По план то трябва да бъде въведено за евроизборите догодина.
 
От ЦИК обаче предлагат на парламента да отложи сегашния срок поне до въвеждането на националната система за електронна идентификация. Сред мотивите на комисията са опасността от хакерски атаки, улесняването на контролирания вот, както и липсата на надеждна система за електронна идентификация.

Президентът: Усилено работим по въвеждане на електронно дистанционно гласуване

През декември м.г. ЦИК проведе шест симулации на дистанционно електронно гласуване. След анализа им от комисията констатират, че електронното гласуване е бързо, удобно и минимизира рисковете от недействителен глас поради погрешно попълнена бюлетина или грешка в преброяването. Електронното гласуване обаче предполага, че съществува надеждна система за електронна идентификация.
 
В края на 2017 г. беше отложена с година началната дата за въвеждане на националната система за електронна идентификация. Понастоящем стартовата дата е 1 януари 2019 г.
 
Обществената поръчка на МВР за изграждане на система за електронна идентификация за гражданите към момента е прекратена, уточни пред Дарик говорителят на ЦИК Александър Андреев. "Дистанционното електронно гласуване не може да се разглежда самостоятелно извън тези системи, които гарантират, от една страна, идентификацията на избирателя, че той ще гласува чрез системата, и, на второ място, правилното отчитане на неговия глас. Към момента единственото, което е възможно, това е чрез електронен подпис. Но знаете, че електронният подпис се осигурява от един малък брой фирми, които го предоставят", заяви Андреев.
 
Представиха проекта за дистанционно електронно гласуване

Според Централната избирателна комисия електронното гласуване не може да пребори контролирания вот, а и дори го улеснява, въпреки опцията избирателят впоследствие да влезе и да промени вота си. Като минус е посочена и опасността от хакерски атаки, които да доведат до касиране на изборите. Според ЦИК рискът е още по-голям  предвид скорошните разкрития, че дизайнът на почти всички компютърни чипове съдържа уязвимости.
 
Сега предстои парламентът да разгледа анализът на комисията. "От тук нататък ЦИК оставя редица въпроси, които са свързани с дистанционното електронно гласуване и които са от компетентността на законодателя, който трябва да прецени, и въз основа на тях да приеме дали да предвиди удължаването на сроковете", коментира още Андреев.  
 
За момента исканото отлагане е поне до пълното въвеждане на националната система за електронна идентификация.