/ БГНЕС, архив
Обсъждат на форум заплахите от хакерски атака в изборния процес
94886
Обсъждат на форум заплахите от хакерски атака в изборния процес
  • Обсъждат на форум заплахите от хакерски атака в изборния процес
Необходимо е да стане обществено известно как новите технологии ще навлязат в изборния процес, както и какви са заплахите от хакерски атака в изборния процес. Това коментира председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева-Робинсън при откриването на конференция, посветена на въвеждането на електронното гласуване у нас.
 
Форумът беше организиран от обществения съвет към ЦИК. Алексиева припомни, че електронното гласуване е няколко вида - машинно, дистанционно и чрез сканиране на бюлетината при преброяване.
 
"Общественият съвет събира на едно място високо квалифицирани специалисти, които да споделят своя опит, своите виждания, позитивите на електронното гласуване, както и рисковете, които то крие. Тази конференция ще бъде от полза за ЦИК, която изготвя своя доклад към Народното събрание за произведените избори с препоръки за подобряване на законодателството, посочи тя.
 
По отношение на първия вид електронно гласуване - машинното, ще представим както позитивите, така и рисковете от повсеместното му въвеждане веднага, посочи Алексиева. По думите й най-добре би било, ако на база тези анализи законодателят въведе поетапно въвеждане на този вид гласуване, изключвайки някои категории от него.
 
"21-ви век е дигитален, технологиите навлизат все по-мащабно в ежедневието ни, необходимо е да стане ясно как те ще навлизат в организацията на избори и референдуми. Обществено известни трябва да станат и евентуалните заплахи от използването им, предвид зачестилите хакерски атаки в световен мащаб", заяви още пред форума председателят на ЦИК.