Около 11 600 ще са избирателните секции за предсрочните парламентарни избори, обявиха от ЦИК. От комисията добавиха, че подготовката на вота върви нормално. По предварителни избирателни списъци са имащите право на глас са 6 640 383 граждани.

В полунощ започва и подаването на заявления онлайн за българите в чужбина. На този етап от ЦИК не се ангажират да кажат точния брой на секциите зад граница.

ЦИК издаде предписания към двете фракции на ДПС

Има само една оферта подадена за машинното гласуване.

Общо 19 партии и 6 коалиции са подали документи за регистрация за предстоящия вот към 14 часа на 10 септември, като 9 партии са регистрирани, а на две коалиции е постановен отказ, отчетоха още от комисията. Срокът обаче е до утре вечер.

По темата за регистрацията на двете фракции на ДПС, от ЦИК обявиха, че вече са изпратили в ГРАО за проверка документите на
„Демокрация, права и свободи – ДПС“ като партия. И не бавят умишлено казуса с регистрациите. "Процедурата в ЦИК е една и съща - подават се документи, единият от тях е подписка от 2500 избиратели, която се изпраща в ГРАО. След като се върне документацията, комисията взима решението си дали да регистрира партията", обясни говорителят Камелия Нейкова. 

Преди ден комисията отказа да регистрира и двете фракции на ДПС за изборите като коалиции, като мотивът е, че не може да се използва една и съща партия за две коалиции. След това ДПС с лидер Доган и председател Чакъров внесе документи в ЦИК за самостоятелно участие във вота, а Делян Пеевски сезира ВАС. ЦИК е компрометиран след намесата на Радев и натискът в полза на отцепниците от ДПС, обяви Пеевски.

ЦИК отказа да регистрира и двете фракции на ДПС за изборите

„След това заявление (на ДПС на Доган бел.ред), до момента са постъпили още осем документа от двамата представляващи партията, с които се оттеглят или потвърждават действията на съответния представляващ. Подписката се проверява от ГРАО и ЦИК ще се произнесе, след като бъдат събрани всички относими документи и подписката се върне при нас”, допълни зам.-председателят на ЦИК.

"Надявам се, че няма да се стигне до ситуация избирателите да не могат да гласуват за партията, която са избрали", коментира от своя страна Цветозар Томов на въпрос дали е възможно ДПС да не бъде допуснато до участие в изборите през октомври.

И Томов, и Нейкова бяха категорични, че върху тях не е оказван политически натиск.

Съдът вписа в Регистъра на политическите партии промените в БСП

В ГРАО се намира и подписката на БСП, подадена от близките до Корнелия Нинова, които вчера подадоха документи за регистрация. На този етап комисията няма решение по казуса с оглед решението на ВКС, според което Атанас Замфиров беше записан официално като представляващ партията.

Докато се чака решението на съда, хората около Нинова подадоха документи за регистрация на БСП за изборите

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня