Централната избирателна комисия отказа да регистрира промяна в състава на коалиция "Продължаваме Промяната – Демократична България“.

В 17:40 часа в ЦИК е постъпило заявление от "Продължаваме Промяната – Демократична България“, подписано от представляващите коалицията Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов, подадено от пълномощника Мартин Бъбаров, с което е заявена за регистрация промяна в състава на коалицията, изразяваща се в присъединяване на политическа партия "ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ“, се посочва в информацията. Заявлението е заведено в регистъра на коалициите в партидата на коалиция "Продължаваме Промяната – Демократична България“ под №4а на 25 февруари 2023 г.

С 9999 подписа: ПП и ДБ се регистрираха за съвместно участие в изборите (СНИМКИ)

Съгласно Изборния кодекс промени в състава на коалиция, настъпили след регистрацията й, се извършват след подаване на заявление и представяне на решение за промените и съответните документи не по-късно от 35 дни преди изборния ден, аргументират се от от ЦИК.

Крайният срок за подаване на документите за извършване на промени в състава на коалиция е изтекъл в 17:00 ч. на 25 февруари 2023 г. Документите са постъпили след изтичането на този срок, за което приносителят изрично е уведомен, като това обстоятелство е вписано в Регистъра на ЦИК.

Съдът отмени решението на ЦИК за смесеното броене на гласовете на изборите

Решението за отказа подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.
ЦИК