/ Dariknews.bg, архив
ЦИК: Медиите да поставят пред новия парламент въпроса за междинните резултати при избори
93262
ЦИК: Медиите да поставят пред новия парламент въпроса за междинните резултати при избори
  • ЦИК: Медиите да поставят пред новия парламент въпроса за междинните резултати при избори
Новото Народно събрание да преразгледа забраната за съобщаване на междинни резултати в изборния ден. За това призова председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева на представянето на доклада от медийния мониторинг, който Съветът за електронни медии (СЕМ) проведе по време на предизборната кампания.
 
Тази година от СЕМ отчетоха рекордно малък брой подадени сигнали по време на кампанията, както и недостатъчна ангажираност на медиите да адаптират програмите си към хората с увреден слух. 
 
По сега действащото законодателство електронните медии могат да съобщават първите резултати от вота едва след края на изборния ден. Междинните резултати през деня могат да бъдат оповестявани само в социалните мрежи. Това принуждава медиите или да не казват никакви резултати, или да ги съобщават завоалирано под формата на въображаеми музикални класации, рали надпревари, трафик информация и др.
 
Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева заяви, че след като повечето медии считат забраната за остаряла и неадекватна, следва да поставят въпроса на дневен ред след сформирането на новия парламент.
 
Лозанов: Трябва да отпадне забраната за оповестяване на временни резултати от вота

"Вие медиите сте онези, които трябва да убедят народните представители забраната да отпадне", обясни още тя.  
 
От Съвета за електронни медии отчетоха рекордно малък брой подадени към тях сигнали по време на предизборната кампания, както и недостатъчно адаптиране на медийните програми към хората с увреден слух.
 
"Сигналите от трети лица, които не са инициирани от СЕМ, са  малко. В предишни кампании са били повече, този път ги броим на пръсти", призна председателят на СЕМ Мария Стоянова.