Чуждите затворници в Софийския затвор все още в гладната стачка
Чуждите затворници в Софийския затвор все още в гладната стачка / снимка: Sofia Photo Agency

Турските затворници в Софийския затвор, обявили гладна стачка, са в добро здравословно състояние и са под постоянно наблюдение. Това каза пред Българската телеграфна агенция директорът на затвора Милети Орешарски по повод на информация за протест на близки на затворниците пред българското генерално консулство в Истанбул вчера.

Затворниците поставят исканията си без агресия, обръщат се към различни организации и медии у нас и в чужбина. Исканията им са за преразглеждане и за намаляване на техните присъди, както и за изтърпяването им в Турция, обясни Милети Орешарски. Стачката е обявена на 12 май.

Става дума за около 20 души, повечето турци, мароканец, ливанец и сириец. Те са осъдени за разпространение или трафик на наркотици. Присъдите на повечето са над 10 години лишаване от свобода. Наложени са им и големи глоби – над 100 000, а на някои и над 200 000 лева, посочи директорът на Софийския затвор.

„Следим здравословното им състояние, но не и дали се хранят – виждаме, че се връщат порциите, които се дават в затвора. Убеждаваме ги, че трябва да се хранят”, допълни Орешарски. По думите му някои от обявилите гладна стачка са били в болница, но вече всички са в постоянните си спални помещения.

Решаването на въпроса с исканията на затворниците не е в компетенциите нито на администрацията на затвора, нито на Министерството на правосъдието, тъй като има влезли в сила присъди, каза Милети Орешарски.