Четвърти ден на протести в страната срещу високите сметки за тока
Четвърти ден на протести в страната срещу високите сметки за тока / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Четвърти ден продължават протестите в различни градове в страната срещу високите сметки за ток. Многохиляден протест във Варна блокира града, а в София стотици протестираха в подкрепа на варненци и срещу високите сметки за ток.

Малко след края на протеста във Варна, един от участниците и организаторите му - Иван Петров, при качване в личния си автомобил, е бил нападнат в гръб и намушкан с нож. Петров е приет в спешното отделение на варненската болница, където му се оказва лекарска помощ. Автомобилът му е бил паркиран на улицата зад общината.

По-рано Петров, който бе един от активните участници в митинга, заяви : "Истината е една. Нека всички да разберат. Днес провокативно ме питаха от една медия кой финансира протестите на хората. Никой не ги финансира. Хората излизат да си изкарат недоволството. Нека да ни охраняват полицаите, ама защо вадят жандармерия". "Ние не излизаме да правим престъпления. Искаме тези мафиоти, които окрадоха народа, да си получат заслуженото", заяви още Петров.

Свещеник с българското знаме поведе масовия протест във Варна срещу високите сметки за ток. Демонстрацията във Варна бе най-мащабната досега. Дори шефът на полицията отказа да се ангажира с цифра. С всеки изминал ден недоволството на гражданите все повече расте. Около 4000 души скандираха "Мафия", "Българи-Юнаци", "Енерго-про вън". Протестиращите носеха плакати с надпис: "Ставайте, робове", "Спрете геноцида над българите", "Варна - царство на терора".

Гражданите тръгнаха на протестно шествие по бул. "Мария Луиза" към Катедралния храм. Там те бяха пресрещнати от около 40 жандармеристи. Движението по булеварда и в центъра на морската столица беше блокирано. След кратък разговор с ръководителя на жандармерията, недоволните граждани тръгнаха по бул. "Владислав", след което с мирно шествие се върнаха пред общината. Протестиращите скандираха "Мафия", "Българи-Юнаци", "Енерго-про вън".

В София се състояха два протеста, които впоследствие се обединиха.

Близо 200 души блокираха движението на столичната улица "Раковски" пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма със скандирания "Мафия" и "Оставка", насочени към енергийния министър Делян Добрев. Повод за протеста за пореден път бяха високите сметки на тока, като протестиращите няколкократно заявиха подкрепата си към протестиращите граждани във Варна. Недоволните граждани за кратко успяха да блокират движението, преди да се намесят органите на реда. На кръстовището пред министерството застанаха двама регулировчици, които заедно с останалите полицаи на периоди изтласкваха протестиращите, предаде БГНЕС.

"Пред къщата на Делян Добрев искаме да кажем: Деляне, ние разсрочено плащане за фалшиви сметки не щем. Няма да пълним чужди джобове, а ти си ходи веднага". Този призив отправи един от организаторите на протеста пред министерството.

Протестиращите няколко пъти скандираха "България, събуди се!" и обещаха да продължат протестните си действия в неделя, 17 февруари. В същото време протест имаше и пред президентството в подкрепа на протестиращите във Варна. Впоследствие двата протеста се сляха, след като протестиращите пред министерството се присъединиха към активистите пред президентството. Активистите огласиха със скандиранията си и площад "Независимост" докато пред входа на Дондуков 2 се построи защитна линия от полицаи.

Около 100 души се събраха на четвърти пореден протест пред сградата на ЕВН в Пловдив. Лошото време намали двойно бройката на събралите се на митинга, които в понеделник и вторник бяха над 200. На вчерашния протест недоволните извадиха картонени калашници и гърмяха с пиратки пред централата на енергодружеството. Пловдивчани се готвят за две големи шествия през центъра на града в събота и неделя.

Близо 1000 души се включиха в протеста в Сливен срещу високите цени на тока и монопола на елекетроразпределителните дружества в страната. Събитието бе организирано от "Атака", а протестиращите се събраха пред сградата на енергото в града.

Повече от 500 души протестираха в Дупница срещу високите сметки за ток. Пенсионирана учителка изрази протеста си в стих: "Токов удар: Ние не сме мечки, не спим зимен сън. Ще си стоим до студените печки, ако не изгоним ЧЕЗ навън".

Гълъбина Милушева показа рекордно висока сметка от 1500 лв., за периода 12 декември-16 януари.

Стотици дупничани са с двойни и тройни сметки за ток. Те призоваха политическите партии да не се опитват да застават зад гражданския протест. В Дупница вече стартира и петиция за премахване на ЕРП, която ще бъде изпратена до Европейския парламент. Само за един час бяха събрани над 200 подписа. Подписката ще продължи и в следващите дни.