Сотир Цацаров
Сотир Цацаров / БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров обясни какво е демокрация и как се случва възходът на определени политици, основаващ се според него на „грантове на чужди фондации и парите на двама-трима олигарси”. Едно от най-политическите изявления на Цацаров напоследък беше по повод плаката „Чайка – вън от Европа”, с който осъмна един от мостовете на Цариградско шосе. Руският главен прокурор Юрий Чайка предстои да посети България като част от споразумение между София и Москва, подписано още по време на мандата на Борис Велчев. По думите на Цацаров, освен всичко друго, демокрация означава, че влизаш в парламента само когато за теб гласува съответният брой хора.

Програмата за сътрудничество между двете прокуратури включва взаимно обучение на прокурори, а първата точка в нея е сътрудничество в областта на антитероризма. Това обясни днес пред журналисти Сотир Цацаров след откриването на новата сграда на Софийския районен съд и прокуратура:

"Подписано е едно споразумение за сътрудничество между двете прокуратури между главните прокурори Чайка и Борис Велчев. В изпълнение на това споразумение г-н Чайка е на посещение у нас", обясни Цацаров и допълни, че ще бъде подписана програма за двустранно сътрудничество, а именно за взаимно обучение на прокурори.

Цацаров: Всеки избор, извършен от сегашния ВСС, е легитимен

През миналата седмица от движение „Да, България” определиха посещението на Чайка, сочен за един от доверените хора на Владимир Путин, като „позорен акт” и призоваха за бойкот на визитата му. Тази сутрин на моста над „София Тех Парк” се появи и надписът „Чайка – вън от Европа!”. Според Сотир Цацаров – живеем в демокрация:

"Всеки има правото да иска и да призовава каквото си иска. Това е демокрацията. Демокрацията е и в нещо друго - влизаш в парламента, когато за теб са гласували съответния брой хора. Когато за теб не са гласували съответния брой хора си играеш на извънпарламентарни декларации. Не визирам конкретно лице, не визирам никого, говоря попринцип.", добави още той.