Българските учители работят по 62 часа седмично
Българските учители работят по 62 часа седмично / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Българските учители работят по 62 часа седмично
73221
Българските учители работят по 62 часа седмично
  • Българските учители работят по 62 часа седмично

Българските учители работят по 62 часа седмично, вместо записаните в Кодекса на труда 40 часа. Това обяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева на представяне на проучване за учебния процес и продължителността на работното време на учителя.

По думите на Такева учителите са ангажирани освен с преподаването на учебния материал и с работа в извънкласна дейност - разговори с родителите, подготовка на уроците и проверка на тестове и контролни работи.

Такева посочи, че учителите имат отпуска от 56 работни дни годишно, но те нямат право да отсъстват от училището през учебната година. Според проучването българските учители често страдат от здравословни проблеми от лоши условия на труд, като най-често се разболяват от диабет, сърдечни заболявания, неврози и психози.

Янка Такева посочи, че според анкета, направена с над 2300 учители, в професията се забелязва силно феминизиране. Тя подчерта, че допълнителните около 22 часа, в които учителите работят, трябва да им се заплащат: „Вместо да работят 40 часа седмично, така както е по Кодекса на труда, те работят 62 часа седмично. 88% от анкетираните са жени, което отново показва големият проблем с феминизацията на професията".

Според председателя на Синдиката на българските учители отпуските на българските учители трябва да се регламентират по-добре: „Отпуската на учителите е 56 работни дни. Тази отпуска е една добра отпуска за психическото и физическото възстановяване на учителите, стига тези допълнителни часове, които той работи, да му се заплащат, за да има възможност той да отиде на почивка. Българският учител няма право да взима отпуск през учебната година. Той има право да взима отпуска само през зимната ваканция и пролетната ваканция, и лятото. Другите работници взимат отпуска, когато имат нужда и потребност. Българският учител също има нужди и потребност".

Такева заяви, че в учителската професия е най-висок процентът на неомъжени жени заради феминизацията и на преживели спонтанен аборт заради стреса на работното място.