Българският олимпиец от Сочи ще стане милионер
Българският олимпиец от Сочи ще стане милионер / снимка: Guliver/Getty Images

Българският олимпиец, който спечели титла в Сочи, ще стане милионер. Общата му премия ще достигне 1 млн. лева. Това важи и за роден златен медал от летните игри в Рио след две години.

Огромната сума се получава, като към държавната премия (200 000 лв.) се добавят пожизнената месечна пенсия (1020 лв. към момента), ако спортистът я взема около 40 години, и други очаквани големи бонуси от общини и спонсори, пише „Труд”.

Сметката не е манипулативна, а съвсем реална. И дори милионът е леко занижен - вероятно бъдещият ни олимпийски шампион през целия си живот ще получи дори над милион лева. Това е така не само, защото българските олимпийски медали са едни от най-скъпоплатените в света. А и понеже у нас по закон олимпийските призьори получават високи регламентирани награди по две направления - държавни премии за медалите и пожизнени премии от тотото.

Всеки момент се очаква министерството на младежта и спорта да обяви новата Инструкция за награждаване на спортисти с парични средства за постигнати призови класирания през 2014 г. Документът и по-точно цифрата в него се уточняват за всяка година със съответната инструкция, но засега е почти сигурно, че заложените премии за медали от олимпийски игри няма да бъдат променяни в сравнение със завареното положение.

За лятната олимпиада в Лондон държавната награда бе 200 000 лева за златен медал, 170 000 за сребърен, 140 0000 за бронзов. Такива ще са равнищата на премиите и за Сочи.