Близо четии месеца българка и бебето ѝ са блокирани в Сърбия и не могат да се приберат у нас. Причината - жената ражда преждевременно в Ниш, докато пътува от Австрия към България.

Сръбските власти отказват да издадат паспорт на детето без съгласието и на двамата родители, разказва NOVA. От бащата, обаче няма и следа и той се издирва. Боряна и съпругът ѝ се запознават в Австрия, където и двамата живеят и работят.

Преди близо година обаче мъжът, който е сръбски гражданин, ги изоставя.

Българката решава да се прибере у нас, където да роди и отгледа сама детето си. Малко преди сръбско-българската граница обаче жената получава контракции и постъпва в болница - месец преди термина. Така майката разбира, че няма как да се върне в България, тъй като без подпис от бащата детето не може да напуска Сърбия. Такива са и законите у нас, казаха властите ни в Ниш.

Нещастна случайност. Така Боряна определя появата на дъщеря ѝ на бял свят точно в Сърбия - родината на съпруга ѝ, с когото не се е виждала и чувала близо година. „Въобще не ми е било цел да я родя точно в Сърбия. Аз бях на път за България, където беше планирано и самото раждане. Въобще не ми мина през ума, че нещо такова може да се случи. Непланирано и точно месец по-рано, отколкото трябваше да се роди”, разказва Боряна.

След раждането на Лена, Боряна разбира, че вече не могат да продължат към България, ако няма съгласие от страна на бащата. И от няколко месеца двете живеят в хостел в Ниш.
NOVA