България се нарежда до страните от Третия свят по отношение на слепотата
България се нарежда до страните от Третия свят по отношение на слепотата / снимка: DarikNews.bg, архив
България се нарежда до страните от Третия свят по отношение на слепотата
72017
България се нарежда до страните от Третия свят по отношение на слепотата
  • България се нарежда до страните от Третия свят по отношение на слепотата

България се нарежда до страните от Третия свят, при които основна причина за слепота е старческото перде.

Около 80% от очните операции у нас са на перде, а сред факторите то да се появява при все по-млади хора, са увеличаването на озоновата дупка и начинът на хранене.

Това разказа пред Дарик един от най-добрите очни хирурзи в България д-р Веселин Даскалов.

В предаването „Най-добрите лекари" специалистът посочи още, че за разлика от държавите зад бившата Желязна завеса, нашата е единствената, която не заплаща напълно капките, които пациенти с глаукома трябва да приемат цял живот. У нас тези капки са покрити от Здравната каса едва наполовина, струват 35 лева и от тях се нуждаят предимно пенсионери, които не могат да си ги позволят.

Абсолютен мит е, че катарактата или така нареченото перде може да бъде излекувано само с капки и без оперативна намеса, категоричен е д-р Веселин Даскалов.

„Статистиката е фрапираща, ние все още сме до страните от Третия свят, при които основната причина за слепота е катарактата - това е типично за тези страни. Има и тенденция за подмладяване. Но това е въпрос е на много фактори - начин на живот, разширяване на озоновата дупка, увеличаване на ултравиолетовите лъчи, достигащи до земята, хранене, генетика. Много фактори влияят върху развитието на катарактата, но ако ние по-рано я оперираме, е по-успешно. Ако преди, години наред, ние чакахме пердето да „узрее", сега вече не чакаме", каза още специалистът.

Освен, че родният пациент е принуден да си заплаща имплантите при операциите на очи, болните от глаукома трябва да плащат и половината от цената на капките за очи, които се използват доживот, добави той.

„Тези пациенти се нуждаят от капки цял живот, както диабетно-болният се нуждае от инсулин. Тези пациенти и медикаменти не са реимбурсирани 100%, а от тях се нуждаят пациенти в ниското социално ниво на обществото - това са пенсионери. А знаете, че в България има таван на пенсиите, а в същото време ние плащаме едни скъпоструващи лекарства", обясни Даскалов.

Той посъветва по-сериозно внимание на зрението си да обърнем, още когато установим, че то отслабва при четене. Посещението при офталмолог веднъж годишно, след навършването на 40 години, е повече от препоръчително.