България и САЩ създават съвместни разследващи екипи
България и САЩ създават съвместни разследващи екипи / netinfo

Да бъдат създадени съвместни разследващи екипи от прокурори и полицейски служители на България и САЩ - за това са разговаряли при срещата си във Вашингтон българският вътрешен министър Румен Петков и помощник главния прокурор на Съединените щати Алис Фишер, съобщи БГНЕС. Ще се работи по общата правна рамка за борба с организираната престъпност.

От американска страна е декларирана подкрепата за създаване на Център за борба с организираната престъпност. Поет е и ангажимент за участие на американски експерти като лектори за обучение на българските правоохранителни органи в Центъра, за който се работи по съвместен проект на България и Европейската комисия. Центърът ще се намира в Академията на МВР. В него ще се обучават и представители на правоохранителните органи от страните на Западните Балкани.

Това е висока оценка за България като партньор и за водещата роля на страната на Балканите, изтъкна след срещата министър Румен Петков. Той е поканил Алис Фишер от свое име и от името на Главния прокурор Борис Велчев да посети България.