България и Румъния ще бъдат приети на 1 януари 2007 в ЕС под строго наблюдение
България и Румъния ще бъдат приети на 1 януари 2007 в ЕС под строго наблюдение / netinfo

България и Румъния ще бъдат приети в Европейския съюз на 1 януари 2007 г., но ще са подложени на строго наблюдение, обяви днес в Страсбург европейският комисар по разширяването Оли Рен.

Оли Рен прочете доклада на Европейската комисия за напредъка на двете държави на сесията на Европейския парламент в Страсбург. След представянето на доклада са предвидени едночасови парламентарни дебати.

Еврокомисията отбелязва, че от последния й мониторингов доклад през май т.г. България и Румъния са постигнали напредък. Комисията обаче изтъква, че продължават да съществуват проблеми в някои области, по-специално в съдебната система и борбата с корупцията, както и по отношение на контрола на европейските фондове.

Затова София и Букурещ ще останат под наблюдение с възможността да им бъдат наложени санкции. Искане за такива санкции може да бъде направено от ЕК в периода от три години след влизането на двете страни в ЕС, ако прецени, че пропуските им не са поправени.

България и Румъния са двете най-бедни страни от бъдещия 27-членен ЕС. През април 2005 г. те подписаха Договор за присъединяване, в който се предвиждаше да влязат в ЕС на 1 януари 2007 г. В документа обаче се съдържаше възможността 25-те страни от ЕС да отложат приемането им с една година по препоръка на ЕК.

Тъй като Европейската комисия не предложи такова отлагане, двете държави автоматично ще бъдат приети в ЕС на 1 януари догодина.