България е на 4-то място в Европа по брой на белодробно болни
България е на 4-то място в Европа по брой на белодробно болни / снимка: БГНЕС
България е на 4-то място в Европа по брой на белодробно болни
54764
България е на 4-то място в Европа по брой на белодробно болни
  • България е на 4-то място в Европа по брой на белодробно болни

Над 300 000 са белодробно болните в България. По последни данни, страната ни е на 4-то място в Европа по брой пушачи и на същото място по брой белодробно болни сред населението.

Прогнозите сочат, че смъртността от тези заболявания в световен мащаб ще нарасне с около 30% в следващите години.

По случай Световния ден на спирометрията в 8 града в страната се проведоха безплатни изследвания на белодробния статус на българите.

Най-застрашени от белодробни заболявания са пушачите, хората над 40-годишна възраст и тези с проблеми със задъхването и интензивна кашлица.

Според председателя на Българското дружество по белодробни болести доц. Коста Костов всеки човек трябва да се изследва поне веднъж годишно: "Изследването е изключително просто, не изисква особени усилия от страна на пациента. Трябва да отиде само да най-близкия кабинет по белодробни болести, пулмолог, който би трябвало да има такъв апарат. Изследването трае не повече от 3-4 минути. Ако трябва да се направи по-задълбочено, трае около 15-20 минути. Безболезнено, безвредно, но дава изключително ценна информация на лекаря за това какво се случва с функцията на дихателната система на болния".

По думите на доц. Костов, цените на спирометричните апарати са непосилни за повечето лечебни заведения у нас. Добрите апарати струват между 2000-4000 лева. Най-добрите апарати са на цена от десетки хиляди евро. "Това са пари, които нямат възвращаемост", коментира доц. Коста Костов.

Тази година Световния ден на спирометрията е под надслов "Физическа активност и здраве за белите дробове". Лице на кампанията у нас стана гимнастикът Йордан Йовчев.

По време на Олимпийските игри в Лондон в 60 държави по света ще се провеждат спирометрични изследвания.