/ пресцентър, Министерски съвет
Българин е участвал в схема за банкови преводи от Венецуела
100648
Българин е участвал в схема за банкови преводи от Венецуела
  • Българин е участвал в схема за банкови преводи от Венецуела
Български гражданин с адвокатски права е участвал в схема за банкови преводи от Венецуела към банка в България и последващо превеждане на парите към банки в други държави, с цел финансиране на дейности като закупуване на храни и функциониране на спортна федерация. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров след извънредна среща в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов и американския посланик Ерик Рубин.

пресцентър, Министерски съвет

Службите на двете държави обменят информация във връзка с разследването на канала за банкови преводи, а ДАНС вече проверява банката у нас, в която българският гражданин е разкрил адвокатска доверителна сметка с подсметки, от които постъпилите от Венецуела пари се трансферират в други държави.

Паричните преводи към банката са правени от държавни петролни компании във Венецуела, но все още не е ясно за какъв период назад е действала тази схема. Освен конкретната банка, ДАНС ще проверят и всички останали банки у нас за преводи от Венецуела. Когато има пълна картина на направените преводи, ще се реши, дали да се предприеме наказателна процедура за пране на пари, обясни Цацаров.

По думите му титулярът на сметката пребивава в различни държави и към момента не е в България.

Към момента от ДАНС проверяват банката у нас, в която е разкрита доверителната сметка, но ще бъдат проверени и всички други банки, относно това дали са минавали преводи от Венецуела. Шефът на агенцията Димитър Георгиев не посочи точна сума на установените досега преводи през тази сметка.
 
„Има милиони евро, но тъй като информацията като обем е голяма, необходимо е да бъде обработена. За момента не можем да дадем никаква допълнителна такава.“
 
Според главния прокурор тепърва ще се изяснява, дали схемата за изнасяне на пари има връзка с политическата обстановка във Венецуела.
 
„Когато бъдат проследени преводите в последните седмици, ще стане ясно доколко всичките тези преводи имат връзка, разбира се, и техният интензитет и количество, с развитието на политическата ситуация във Венецуела.“