Бурята повали десетки стогодишни дървета във Вършец
Бурята повали десетки стогодишни дървета във Вършец / снимка: БГНЕС, архив

Ураганният вятър, който бушува през нощта във Вършец, е повалил десетки дървета в градския парк, който е вторият по големина в страната след Борисовата градина в София и е любимо място за разходка на много туристи, обяви на извънредна пресконференция кметът на общината Иван Лазаров.

Дърветата са садени преди 80-100 години от създателя на парка и основател на балнеолечебното дело в България д-р Дамян Иванов и няма как да бъдат възстановени в същия вид, обяви Лазаров. Вятърът, който е бил със скорост 150 километра в час, е счупил леки дъсчени постройки във Вършец и селата на общината, прозорци на жилищни сгради и офиси. Вършец и селата от общината са прекарали нощта на тъмно, а тази сутрин електрозахранването в курортния град е възстановено. Заради паднали дървета много от пътищата в общината са били блокирани през нощта, но до обяд са разчистени от екипите на пожарната и на общината, уточни кметът.

Вицепремиерът Томислав Дончев посети Вършец и разгледа пораженията от ураганния вятър. Той заяви, че за щастие няма човешки жертви и пострадали, а държавата ще помогне на община Вършец за възстановяване на щетите от бурята. Дончев обяви, че се готви закон за подпомагане на частни стопани, пострадали от бедствия. В определен размер ще бъде помогнато и на хора от Вършец, чиито покриви са били отнесени от стихията, обяви Дончев.

Областният управител на Монтана Ивайло Петров съобщи, че към момента пътищата до всички села в региона са разчистени. Все още няма електричество в част от селата на общините Вършец, Берковица, Георги Дамяново и Чипровци, но екипи на ЧЕЗ от Монтана, Враца и Видин работят за възстановяване на прекъснати от вятъра далекопроводи.

Източник: БТА