Годишнината от гибелта на Гоце Делчев предизвика бурни полемики и размяна на реплики в парламента. 

"На такива дати в България има показен патриотизъм и ако българските граждани общо взето нямат друга форма на изразяване на патриотизма си, то управляващите и Народното събрание имат", каза в декларация от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов. 

Според депутата, когато се четат политически декларации в такива ситуации, е малко жалко, от една страна. 

"Този парламент, който е в момента, като изключим бройката депутати, е абсолютно същият, който беше, когато падна ветото над Северна Македония, и тогава, в този парламент, всички партии, без две - ИТН и колегите от „Възраждане“, направихте нещо, което емоционално и морално може да се квалифицира като национално предателство – всички вие гласувахте за падането на ветото", коментира Тошко Йорданов.

"След падането на ветото в Северна Македония започна терор, още по-голям, над българите, сега ще има и политически процес, и затова е изключително жалко политически, че представители точно на партията, която се опита да заобиколи българските решения и работеше паралелно на външния си министър, първа да излезе да чете политически декларации", смята Тошко Йорданов. 

Според него лицемерието в този парламент и в онзи, и, за съжаление, вероятно следващия, ще продължи да бъде също толкова "гнусно за българските граждани". И когато пребиват българи в Република Северна Македония, стрелят по български клубове, затварят ги, започват политически процес срещу българи, вината е ваша – на тези партии тук без две, добави Тошко Йорданов.

"Оттук нататък българската държава има два варианта и ние, като представителна власт, или ще направим всичко възможно да смачкаме антибългарската пропаганда и действия в територията, наречена Северна Македония, или ще продължим да бъдем патриоти само по празници", каза още депутатът.

"Днес е не просто една годишнина, която би трябвало да бъде почетена по-възможно най-помпозния начин, което няма да се случи, за разлика от РСМ, в която нашият български национален герой е превърнат едва ли не в основа на техния национален пантеон". Това заяви в своя декларация от парламентарната трибуна лидерът на „Възраждане" Костадин Костадинов.

Костадинов подчерта, че Гоце Делчев е един от многото български национални герои, който е убит след предателство – от свой съвипускник, от българин минал на турска служба – Хюсеин Тефиков, който през 1903 г. води потеря, която преследва неговия бивш съвипускник.

Лидерът на „Възраждане" посочи, че след като Гоце Делчев е убит, е погребан в село Баница: "През 1915 г. когато България временно освобождава този край на нашите български земи от Беломорска Македония, един от неговите четници – Михаил Чаков, решава да изрови неговите останки и да ги пренесе в свободна България, но е установено, че все още трупът не се е разложил и точно поради тази причина е взета само горната част на тялото, останалите останка остават там, погребани в село Баница. Той тръгва за Ксанти с вкал, но по пътя заспива и един от возещите се във военния влак войници, виждайки костите в торбата, ги изхвърля през прозореца. Влакът се връща назад, Чаков успява благополучно да прибере торбата с костите в Ксанти. Чапов прибира костите в своя дом, само че през 1919 г. и този край на България е отнет и става част от Гърция. Той решава да се пресели в Пловдив и тръгва през многострадалните бежанци пътеки, но пътувайки, каруцата се счупва, целият багаж се разсипва, тогава съпругата му казва, че като че ли Гоце Делчев не иска да напусне земята, за чието освобождение се е борил".

„По време на Втората световна война България временно освобождава територията на Беломорска Македония и през 1943 г. оцелелите наследници и сестрите на Гоце Делчев възстановяват неговия гроб в село Баница. На 4 май 1943 г. гробът е преосветен и се превръща в място на преклонение на българите от Беломорска Македония. На следващата година България губи отново тази територия и в разразилата се гръцка гражданска война едно от първите неща, които гърците правят, е да взривят гроба на Гоце Делчев", разказа още Костадинов.

Той обясни още, че през 1946 г. е взето решение на БКП тленните останки на Гоце Делчев да бъдат върнати на Македония, въпреки че реално погледнато тази формулировка е изключително погрешна. В крайна сметка костите на Гоце Делчев са пренесени там. „Интересното е, че в началото ръководството на македонската компартия не ги иска, защото както казва Лазар Колишевски, „Гоце Делчев е просто един български бунтовник". Разбира се, много бързо те се преориентират, което уврежда отново за пореден път българския национален интерес, защото един от най-големите български национални герои се превръща в символ на една антибългарска национална идеология", заяви Костадинов.
Той посочи, че днес тленните останки на Гоце Делчев почиват в РСМ и Гърция. „Гробът му в Гърция и до ден-днешен остана неотбелязан дори. Но много често се случва да има проблеми там, имаше арестувани хора, включително журналисти преди няколко години. В Гърция той е смятан за български терорист, както са отбелязани още и Тодор Александров, Даме Груев и други дейци на македоно-одринската организация", заяви още Костадинов и добави, че ако Гоце Делчев в момента е разпънат виртуално между три държави, нашите други национални герои дори нямат гробове.

"Гоце Делчев се е борил за свободата на Македония, а тя днес провежда антибългарска политика", заключи Костадинов.

„Призоваваме за незабавно прекратяване на политическите процеси срещу лидерите на македонските българи, които търсят единствено равноправие и достойно място сред останалите граждани на Република Северна Македония (РСМ). Едновременно с това трябва да оставим и езика на омразата назад, да оставим разделението и да не забравяме никога историческата истина“. Това заяви от трибуната на Народното събрание Елисавета Белобрадова в декларация от името на ПГ на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) по повод 120 години от гибелта на Гоце Делчев.

Белобрадова отбеляза, че няма наши представители в Скопие за общи чествания, няма и представители на РСМ за общи чествания в град Гоце Делчев, няма и обща  делегация в село Баница. Отговорността за това е обща, изтъкна депутатът.

Днес отбелязваме 120 години от трагичната гибел на Гоце Делчев. Той е един от най морално извисените личности в историята ни, се казва в декларацията на ПГ на ПП-ДБ. Той е човекът, оставил ни мисълта “Където и да се намираме, ние живеем духовно свързани един с друг, свързва ни общият дълг към нашия поробен народ, комуто доброволно сме се обрекли да служим“. Тези думи са много актуални за всички нас в тази зала, подчерта Белобрадова. Тя добави, че Делчев още приживе е приет от народа за апостол, а загубата му - като ужасно бедствие.

Гоце Делчев ни е завещал не само вдъхновяващата си история, но и един огромен дълг – дълг на всеки български политик е да почита българските традиции, култура и история, се казва в декларацията. Дълг на всеки български политик е на базата на тези ценности да има отношение и към тези наши сънародници, останали извън пределите на нашето Отечество, които също  имат нужда от внимание, грижа и закрила, се посочва в нея.

Имаме много грехове към нашите сънародници в РСМ и към собствената си история, един от тях е предаването на тленните останки на Гоце Делчев от комунистическия режим в София на югославските власти в Скопие, посочи Елисавета Белобрадова.

Не по-малък грях, по думите ѝ, е и безразличието, с което днес българските институции се отнасят към „продължаващото потисничество на българите в РСМ". "Там продължава да е забранено да си българин, ако го заявиш на висок глас, ти организират политически процес или физическа саморазправа“. 

Българското правителство не може повече да остава безразлично към „гоненията, на които са подложени македонските българи“, категорични са от ПП-ДБ. Вписването им в конституцията на РСМ, както и в другите закони на страната, както всички други народи, е не просто задължително условия за начало на преговорите за членство в ЕС, това е първа стъпка за реалното равноправие на македонските българи, които трябва да бъдат напълно интегрирани в политическия, социалния, икономическия, културния живот на македонската държава, заяви Белобрадова. Нормални  отношения между България и РСМ може да има след постигане на реално практическо равноправие на македонските българи с всички останали граждани на съседната братска нам страна, подчерта депутатът.

"Това, което трябва да направим днес в крайна сметка, е да имаме за пътеводна звезда онова, което ни е завещал Гоце Делчев – България да се бори не само за своя, но и за общоевропейския интерес". Това се казва в декларация от името на ПГ на ГЕРБ-СДС по повод 120 години от гибелта на Гоце Делчев. България е силна и способна да го прави, но дали ще намери своята вътрешна консолидация да го прави, до голяма степен зависи от нас в тази зала, които ще взимаме бъдещи решения, посочи Георг Георгиев.

По думите му Гоце Делчев е не просто събирателен образ на българския героизъм, „не просто българин, паднал за свободата и независимостта на Македония, а и за нейното обединения с България“.

Днес имаме уникалната възможност да покажем, че Гоце Делчев, Ботев Левски, Каравелов или целият ни пантеон от герои не си е отишъл напразно, не си е отишъл в името на България, която ще се самоизяде, подчерта Георгиев. 

Мога да се съглася, каза той, че редица български правителства се опитаха да са на висотата на делото на Гоце Делчев, работейки за общата българска и на Република Северна Македония европейска перспектива, защото това е нашият общ дом в момента. Мога да се съглася обаче и с това, че една от двете държави не е на висотата на делото на Гоце Делчев. Това, което се случи през последните месеци и години в нашата съседка, не е това, към което всички се стремим заедно във връзка с нашето общо европейско бъдеще, заяви Георг Георгиев.

Поне в дни като този изглеждаме относително обединени, отбеляза той. Много често забравяме каква е историята, не взимаме пример от онези тежки заръки, които ни е дала столетия назад. Оцелели сме като държава, способна да защитава собствените си интереси, която се е справяла и се справя. Такъв може би е и този момент, момент, в който носим обща отговорност, са посочва в декларацията. Може да се окаже, че тези, на които разчитаме най-много, са неспособни, а тези, към които поглеждаме все по-рядко, могат да бъдат бъдещето на държавата, изтъкна Георгиев.
БТА, БГНЕС