Бум на трихинелоза в Пловдивско, заразата - от луканка в Храбрино
Бум на трихинелоза в Пловдивско, заразата - от луканка в Храбрино / снимка: sxc.hu
Бум на трихинелоза в Пловдивско, заразата - от луканка в Храбрино
69400
Бум на трихинелоза в Пловдивско, заразата - от луканка в Храбрино
  • Бум на трихинелоза в Пловдивско, заразата - от луканка в Храбрино

В Инфекциозната клиника на Университетска болница е прието и второ семейство с трихинeлоза, съобщи доц. Димитър Вучев. Става въпрос за мъж, жена и дете на 5 години от Пловдив, които са яли месо от диво прасе от село Храбрино. Тримата са приети преди няколко часа, а мъжът е с оплаквания за висока температура и отоци по лицето. Той е член на ловната дружинка на Храбрино.

Първият пациент, постъпил в Инфекциозната клиника към УМБАЛ-Пловдив е от град Стамболийски и е приет на 4 януари. През декември месец, той е ловувал в Пирдоп. След направения улов от диво прасе е приготвил колбаси, консумирани от семейството и близките му. Общо от месото са яли 10 души, петима от които са от семейството му. Те са приети с трихинелоза в Инфекциозната клиника, а при останалите петима, близки на семейството, не се наблюдават оплаквания. На тях е предписано тридневно профилактично лечение.

След проверка от страна на доц. Вучев е установено, че РИОКОЗ-София констатира болестта при още 15 души от Пирдоп, консумирали заразено месо.

Два дни след семейството от Стамболийски, в Клиниката е прието семейство от Храбрино. Това са мъж, жена и двете им деца. Майката и бащата са в среднотежка форма на трихинелоза. Тя не води до никакви тежки форми на зараза и е най-често разпространената, уточнява доц. Вулев. Децата са в във вече добро общо състояние.

Коледари от Храбрино са сред болните от трихинелоза, които се лекуват в инфекциозната клиника на Университетската болница в Пловдив, научи Дарик. Те са се заразили след консумация на луканка, приготвена в семейството на 40-годишен ловец от селото, съобщи кметът на Храбрино Михаил Кръстанов.

Месото от Стамболийски и Храбрино е изследвано от Агенцията по храните, ХЕИ-Пловдив и лабораторията на Инфекциозна болница към УМБАЛ. И от трите места констатират наличие на паразити.

В момента в Инфекциозната клиника от трихинелоза са приети общо 16 души, включително пет деца.

Междувременно Районна прокуратура-Пловдив се самосезира по публикации в медиите за случаите със заразени 16 души с трихинелоза, настанени в Инфекциозна клиника в УМБАЛ „Свети Георги”. Това съобщи говорителят на прокуратурата Атанас Илиев. По думите му образуваната предварителна проверка цели да установи носена ли е или не проба от обстреляните глигани в лаборатория и какво е състоянието на пациентите.

Други новини от Пловдив