БСП закрива комисията на Дончева?
БСП закрива комисията на Дончева? / cнимкa: Sofia Photo Agency

Да бъдат създадени две подкомисии към парламентарните комисии по вътрешна сигурност и ред и по отбрана, настояват от БСП. Целта е да се повиши контролът върху работата на ДАНС, използването на СРС-та и дейността на разузнавателните служби. Това стана ясно след редовното заседание на Изпълнителното бюро на партията.

БСП води разговори с коалиционните си партньори за формата на контрол на ДАНС. Предложението е за създаване на подкомисия към вътрешната комисия в Народното събрание, която да контролира службите за сигурност. Очаква се до края на седмицата управляващите да решат състава на подкомисията, като идеята е да има трима представители на управляващите и трима на опозицията.

Председателят на парламентарната група Ангел Найденов отрече създаването на новата подкомисия да цели закриването на сегашната. „Вие разбирате, че в такъв случай се изчерпва от съдържание и предмет на дейност тази подкомисия, която е създадена в рамките на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Aз говоря за онова, което имаме намерение да предложим и създадем, тълкуванията са ваши”, каза Найденов.

В момента Татяна Дончева от левицата е председател на постоянна подкомисия, която се занимава с контрол на работата на службите за сигурност и на службите за обществен ред.