БСП вижда политическа нестабилност заради раздорите сред управляващите
БСП вижда политическа нестабилност заради раздорите сред управляващите / БГНЕС, архив

Все повече се задълбочава противоречието вътре в управляващото мнозинство, това води до политическа нестабилност вътре в мнозинството, която се разпростира в управлението на цялата държава. Това заяви председател на ПГ на "БСП лява България" Михаил Миков в декларация от трибуната на Народното събрание.

Трети месец партиите от управляващото мнозинство се мъчат да постигнат някакво споразумение, за да може и гражданите на България, които са гласували за тях, а и тези, които не са гласували, да знаят върху какви принципи и цели се изгражда днешното управление, се посочва в декларацията. Според "БСП лява България" било ясно, че то се гради единствено на сделки, на бизнес, като с намаляването на обществените поръчки и тяхното спиране, живителната му влага все повече ще намалява.

Разнобой между Борисов и групата в парламента няма, категоричен е Цветанов

Очевидно е, че невъзможността да се постигне споразумение е част от онази проекция на неполитически интереси в управлението на държавата, коментира Миков. Според него тези интереси са част от роенето на политически субекти вдясно.

Все повече нестабилността в управляващата коалиция изкарва на преден план едноличните решения на министър-председателя, каза Миков, визирайки спрените обществени поръчки и промени в закони. По думите му от действията на премиера губят парламентарната демокрация и Народното събрание. Най-много губят политическите партии, които са ангажирани в аритметичното мнозинство за подкрепа на проваленото правителство, коментира Миков и допълни, че ако тази линия продължи, рисковете пред едноличната власт в България се засилват.

ГЕРБ поиска оттеглянето на всички хора във властта, посочени от ДСБ

"Тези дни стана ясно, че ГЕРБ призна провала си в президентската институция, с ясното заявление, че тази президентска двойка няма да бъде подкрепена на следващи президентски избори", каза председателят на БСП. Но по думите му това е станало "някак си мимоходом, някак си скришно, някак си уважавайки държавния глава", който по време на мандата си прокарвал изцяло политиката на една партия.

Социалистите подчертаха, че винаги са били последователна опозиция и ще останат такава, докато не спрат да се прокарват десни решения, които са в ущърб на интересите на по-голямата част от българските граждани.

Миков посочи, че от партията няма да позволят да бъдат въвличани в политически комбинации, чиято единствена цел е укрепване на днешното нестабилно състояние на управляващото мнозинство и на правителството в частност. Не бива да смятате, че някакви министерски постове могат да изкушават "БСП лява България", добави той.